A nyaraló és zártkert még mindig kelendő Somogyban (sonline.hu)

Megélénkült a kereslet a hétvégi házak és nyaralók iránt, de többen jelentkeznek a családi házak hirdetéseire is az elmúlt hetekben. A járványhelyzetben azonban legalább egyharmaddal kevesebb ügyfél keresi fel a somogyi ingatlanközvetítőket, mint korábban.


A koronavírus miatti járványhelyzet az ingatlanpiacot is nagyban befolyásolta. Az egyik kaposvári ingatlanirodát harminc százalékkal kevesebb ügyfél kereste fel.

Miután hazánkban is megjelent a koronavírus, előbb hirtelen megállást tapasztaltunk a piacon, majd kicsi élénkülést, de összességében lassulás érzékelhető; akinek nem sürgős most eladnia vagy venni, az kivár – mondta Boldizsár Balázs, a Boldingatlan Kft. ügyvezetője. A lakásárakon még nem lehet érzékelni a változást, de egyre kevesebb az eladásra kínált lakás, ugyanis a veszélyhelyzet kihirdetése előtt eladott ingatlanoknak nincs utánpótlása.

Boldizsár Balázs kiemelte: az albérletáraknál viszont csökkenés tapasztalható, a tulajdonosok inkább engednek a bérleti díjból, csak hosszú távon legyen bérlőjük.

Egy belvárosi lakás garázzsal együtt havi 130 ezer forint volt, most ugyanezért 115 ezer forint bérleti díjat kérnek – jegyezte meg az ingatlanközvetítő.

A járványhelyzet új kihívások elé állította az ingatlanközvetítőket is. – Elsősorban telefonon és online tartjuk a kapcsolatot az ügyfelekkel, személyesen csak előre egyeztetett időpontban fogadunk érdeklődőt, és egyszerre csak egy ember lehet az irodánkban. Próbáljuk csökkenteni a közvetlen találkozások számát, minden eddiginél több fotóanyaggal, videóval is készülünk az érdeklődők számára. Már most tapasztaljuk, hogy fel fog értékelődni a hétvégi kertek, családi házak és nyaralók jelentősége.

A desedai, töröcskei vagy a petörkei ingatlanok biztosan előtérbe kerülnek és a balatoni nyaralók is keresettebbek lesznek – emelte ki Boldizsár Balázs.

A cikk folytatása itt elolvasható.