A nyár végén sem zár be a Balaton – vendéglátói körkép (sonline.hu/hirbalaton.hu)

Nem csak a nyári szezonban gondolkodnak a balatoni büfék, partmenti, vagy kikötői vendéglők. A strandokon legtöbben kitartanak szeptember közepéig, de egyre többen vannak olyanok, akik komolyan gondolják az egész éves Balaton koncepcióját. A Hirbalaton.hu körképe szerint többen a téliesítésben gondolkodnak. 

Hozzánk azok jönnek, akik jól kipróbált minőségre vágynak – fogalmazott a sonline.hu-nak Szikra Gabriella, a balatonfenyvesi Konyhám tulajdonosa. A tulajdonos szerint sokan azért zárnak be a hűvösebb idő beköszöntével, mert nincs fűthető helyiségük. Náluk ez nem probléma, a hátsó teraszt befedték.

A téliesítéssel van gondja Barna Antalnak is, aki a balaton­fenyvesi strand nagyjából mértani közepén működtet büfét. Úgy fogalmazott: november egyig biztosan nyitva lesz, tovább nem tud, mert nincs téliesítve a büfé. Kifejtette: szívesen megcsinálná a fejlesztést, de ez önkormányzati ingatlan, a helyhatóság beleegyezése is kellene hozzá. Barna Antal elmondta: anyagilag nem éri meg ősszel tovább és tavasszal korábban kinyitni, ugyanakkor azért teszik mégis, hogy beinduljon az egész éves Balaton.

Huszonkét éve működteti vállalkozását a balatonboglári kikötő közelében Vencel Sándorné és férje. Ők is annak hívei, hogy nem a naptár szerint kell zárni. Kora tavasztól késő őszig nyitva tartunk – mondta a vállalkozó. – Ha jó idő van, akkor még tovább is nyitva tartunk, mert betérnek a vendégek. Sőt, sokszor panaszkodnak, hogy a környéken nincs nyitva más vendéglátóegység rajtunk kívül – idézi a vállalkozót a sonline.hu.

A hirbalaton.hu utánanézett, mit terveznek a vendéglátósok a Balaton északi partján. Információink szerint a balatonszepezdi Konyha-kert Bisztró és Bár sem csak a nyárban gondolkodik. Szeptember 15-ig minden hét közepétől nyitva lesznek, utána egészen október végéig hétvégente várják a vendégeket. Schindele Botond tulajdonos kérdésünkre elmondta: neki is a legnagyobb probléma a téliesítés hiánya, ugyanakkor tervezi a fejlesztést, és reményei szerint hamarosan egész évben nyitva tud majd tartani.

Fövenyesen a Kalóz Strandbisztró szeptember végéig várja a különleges, új hullámos strandételekre vágyókat. Nagy-Golyán Nikoletta, a Kalóz üzletvezetője érdeklődésünkre kifejtette: ők is a tizenkét hónapon át nyitva tartó Balaton teszik le a voksukat, így tervben van az egész éves nyitva tartáshoz szükséges infrastruktúra kialakítása.

Megkerestük az idén nyitott tihanyi Sport Terasz üzemeltetőjét is. Az  egykori Sport Szálló teraszán működő egység vezetője, Gyerjabin Péter elmondta: szeptember 29-ig minden nap, utána pedig hétvégente várják a látogatókat. Itt is a fűtés hiánya a legégetőbb, ugyanakkor – elmondása szerint – hőbefújók segítségével oldják meg, hogy kellemes hőmérséklet legyen a fedett teraszon a hűvösebb hónapokban is.

A kikötőkben is szezont hosszabbítanának. Megkeresésünkre Tóth András a révfülöpi Zanzi Ételbár vezetője elmondta: idén szeptember végéig biztosan nyitva tartanak, de tervben van náluk is a szezonhosszabbítás.