A Nemzeti Ifjúsági Tanács Keszthelyen tartja a Szabadegyetemét (tvkeszthely.hu)

Az Ifjúság Európai Éve jegyében tartanak tanácskozást. A Nemzeti Ifjúsági Tanács Keszthelyen tartja 7. Szabadegyetemét. A négy napos program célja a fiatalok edukálása, előadások és szórakoztató nyári programok keretei között.

 

A Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Georgikon Campusa ad otthont a Magyarország legnagyobb ifjúsági közösségeit tömörítő ernyőszervezete  Szabadegyetemének. A négy napos program résztvevőit a város polgármestere, Manninger Jenő köszöntötte. “Nemzeti Ifjúsági Tanács első alkalommal ülésezik Keszthelyen. Ez önmagában már jó, ha ide tudjuk vonzani az ifjúsági szervezeteket. Érdekes a témájuk. Ifjúság kommunikáció – mondta

A  98 tagszervezetet tömörítő NIT nyári Szabadegyeteme kezdetek óta a Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkárság finanszírozásával jön létre. A rendezvénynyitón a fiatalok lehetőségeiről beszélt Nagy- Vargha Zsófia helyettes államtitkár. “Bármelyik élethelyzetet nézem, két kifejezés jut eszembe. Az egyik- a már említett- végtelen lehetőségek, a másik pedig a kiszámíthatatlan jövő. Szüleinknek és nagyszüleinknek nem volt természetes, hogy külföldre utazzanak, tapasztalatot szerezzenek és idehaza is jóval szorosabb és szerényebb körülmények között éltek, mint mi ma. Ezzel szemben egy fiatalnak számtalan lehetősége van. Mobilitási programok, ösztöndíjak, fesztiválok, rendezvények, különféle karrier utak és külföldi tanulmányok.”- mondta el a helyettes álllamtitkár.

Az ifjúsági civil szektor érdekképviseletét 2012 óta ellátó szervezet elnöke, a működésről, célokról beszélt. “Legfontosabb célunk az, hogy a 14-35 éves korosztálynak az érdekeit megjelenítsük a döntéshozók felé. Ez különböző programokon, projekteken és érdekképviseleti tevékenységen keresztül tudjuk végezni kiemelt partnerségben állunk olyan nagy ifjúsági szervezetekkel, akik egyben tagjaink is, mint a Hallgatói Önkormányzat Országos Konferenciája vagy a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége.”- adott tájékoztatást Kovács Péter.

A Szabadegyetem idei résztvevői között olyan fiatal is jelen van, aki az ENSZ Ifjúsági Küldött Programban, -amiben a magyar fiatalok lehetőséget kapnak arra, hogy a véleményükkel világszintű folyamatokat és döntéseket befolyásoljanak,- részt vesz.

“Az ifjúsági nemzetközi tér nagyon jó lehetőséget ad arra, hogy tanuljunk egymástól és megmutassuk azt, hogy mi innen Magyarországról is képesek vagyunk vendégül látni különböző szervezeteket. Az év során rendeztünk egy 11 országnak otthont adó rendezvényt és tervben van egy nagyobb esemény is az Ifjúság Éve keretein belül”

– mondta  Magyarország ENSZ Ifjúsági küldötte, Kovács Domokos Péter.

Az Ifjúság Európai Éve jegyében zajló NIT Szabadegyetemen tagjai a szekcióbeszélgetések, tudományos előadások mellett nagy hangsúlyt fektetnek arra is, hogy megismerjék a befogadó várost, Keszthelyt – a Keszthelyi Televízió híradása szerint.