A NAV figyelni fog a fagyisok forgalmára (Somogyi Hírlap)

Forgalomszámlálás és kockázatelemzés: elkezdődött a Nemzeti Adó- és Vámhivatal megyei igazgatóságának két hetes akció-sorozata. Az ellenőrzések a nyári szezonnal kapcsolatos felkészülésnek is tekinthető, mivel ezek a tevékenységek a júliusi-augusztusi vizsgálatok során is kiemelt figyelmet kapnak. 

 Az ellenőrzések kiterjednek az egyre nagyobb forgalmat lebonyolító fagylaltozókra, ahol a bizonylat kiállításon felül az alkalmazottak bejelentése és az alapanyagok eredete is a vizsgálatok tárgyát képezik – tájékoztatott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. – Ezen felül kockázatelemzés alapján a viszonylag kevés bizonylatot kiállító fagyisok forgalomszámlálásokra is számíthatnak.

Keszthelyi László, a Magyar Számviteli Szakemberek megyei egyesületének alelnöke szerint a hatékonyan végrehajtott akcióban gyorsan kiderül a turpisság, s kiszűrik azokat a vállalkozókat, akik nem adnak számlát vagy nyugtát. Bár évről évre lefolytatják a nyári idegenforgalmi szezonban az ellenőrzéssorozatokat az adóhatóság munkatársai, ám időről időre akadnak olyan vállalkozók, akik nem kifejezetten törődnek a szabályokkal. A vendéglők, butikok, panziók, fagyizók és cukrászdák mellett nagy valószínűséggel a szórakozóhelyekre, fesztiválokra is ellátogatnak majd a revizorok.

– Adót mindenkinek kell fizetnie, az nem járja, ha tíz emberből csak 6-7 tesz eleget maximálisan a kötelezettségének – emelte ki. – S bár bejelentették az ellenőrzést, mégis előre kiszámíthatatlan a vizsgálat helye és időpontja: részben ez garantálhatja a hatékonyságot. Súlyos, kirívó esetben több százezer forint bírságot kaphatnak a vétkes vállalkozók, sőt, súlyosabb esetekben még az üzletet is bezárhatják.

Az élénkülő forgalomra tekintettel a taxisoknál és a szálláshely-szolgáltatóknál is ellenőrzések zajlanak. Esetükben próbaszolgáltatások igénybevételével zajlanak a vizsgálatok. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal azt is közölte: az akciót a nyári főszezonban több alkalommal megismétlik az idegenforgalmilag frekventált helyeken, ezen belül is kiemelten a Balaton-parti településeken.