A Natura 2000 kapcsán vizsgálódnak a Balatonnál szakemberek (tvkeszthely.hu)

Az Európai Unió ökológiai hálózata, a Natura 2000 területfenntartási tervének készítése kapcsán fórumokat és terepbejárásokat tartanak Zalaszántó és Gyenesdiás környéken. A Natura 2000 olyan természetvédelmi területeket tart számon, amelyek a közösség egésze számára fontosak. A természetességi állapot megőrzése, javítása érdekében az ágazati szereplők mondhatják el véleményüket.

A gyenesdiási Nagymezőre érkeztek azok a szakemberek, akiknek a véleménye alapján az ajánlásokat fogják megfogalmazni. A Keszthelyi-hegység Natura 2000 fenntartási tervének elkészítése érdekében a frekventáltabb helyszíneken vitatják meg a szükséges lépéseket. A természetességi célkitűzések megőrzése érdekében ez egy folyamat, aminek az a szándéka, hogy az uniós csatlakozásunkkor, 2004-ben vállalt célkitűzések ne sérüljenek.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága koordinálja a Natura 2000 területfenntartási tervének elkészítését. Botanikusok, zoológusok, ökológusok vesznek részt a munkában. Az Európai Unió által létrehozott Natura 2000 egy olyan összefüggő európai ökológiai hálózat, amely a közösségi jelentőségű természetes élőhelytípusok, vadon élő állat- és növényfajok védelmén keresztül biztosítja a biológiai sokféleség megóvását. Erdő-, vad- és gyepgazgálkodást folytató szervezetek, gazdasági társulások, gazdálkodók bevonásával folyik a terv elkészítése.

A bejárás során meghallgatják azokat a problémákat, amik nehezebbé teszik a gazdálkodást; illetve javaslatok fogalmazódnak meg a támogatási források felhasználásával kapcsolatosan. Mivel az is célja a Natura 2000-nek, hogy hozzájáruljon a kedvező természetvédelmi helyzet fenntartásához, a Keszthelyi-hegység természetességi állapotának megőrzésére, illetve javítására külön hangsúlyt fektetnek.

A cikkhez tartozó videó itt megnézhető.