A Nanunshka vitte el a Balaton Fehér Szalagját (hunsail.hu/hirbalaton.hu)

Bár az időjárási előrejelzések 6-8 csomós erősségű szelet jósoltak, végül nem volt könnyű dolga a Fehér Szalag GeneralCom Nagydíj – 23. Izsák Szabolcs Emlékverseny – Classic Round résztvevőinek. A rajtnál és a verseny első szakaszán, a Balatonfüred-Balatonkenese távon nagy különbségeket tapasztalhattak a mezőny tagjai az északi, valamint a vízközépi, vagy déli taktikákkal kapcsolatban, így alaposan „szétrázódott” a több mint kétszáz, a versenyben részt vevő hajó.

A balatonkenesei bóját a Váradi Szabó János kormányozta Nanushka BMW Wallis vette elsőként, picivel több mint egy perc hátránnyal ott volt mögöttük az MKB-Prospex amelyet, valamint két perc lemaradással az RSM2 – olvasható a hunsail.hu összefoglalójában.

A nyílt többtestű kategóriában, azaz a katamaránoknál végül sikerült a teljes távot (Balatonfüred-Balatonkenese-Siófok-Tihany-Balatonfüred) megrendezni a versenyzőknek és a végső győztes a Balatonkenesén is vezető Nanushka BMW Wallis lett, nem egészen egy perccel megelőzve a Siófokon az élen álló MKB-Prospex csapatát. Az abszolút verseny második helye nagyon izgalmas végjáték után dőlt el, ugyanis a Litkey Farkas kormányozta Prevital végül tíz másodperccel maradt le az ezüstérmes pozícióról, és futott be végül harmadikként a versenyen.

A szél gyengülése, kihagyása és bizonytalansága miatt a verseny rendezői úgy döntöttek, hogy a klasszikusok, valamint a mezőny további résztvevői számára a siófoki pályajelnél lesz a befutó, tehát a nyílt többtestű kategóriában és a piros csoportban induló hajókon kívül mindenkinek rövidebb távot kellett vitorláznia. A klasszikusoknál a Lillafüred (Gál András Levente) lett a 2020-as verseny győztese a Sirocco (Cittel Lajos), és a Nemere II. (Láng Róbert) előtt. A Classic Round résztvevői – a hagyományoknak megfelelően – 30 perccel korábban rajtoltak.

A Fehér Szalag GeneralCom Nagydíj sárga csoportjába sorolt nem klasszikus hajók között a Király Zsolt kormányozta No1 lett az első, a Tantál (Fazekas Gábor) és a Trentasette (Lacsny Gergely) előtt.

A Fehér Szalag GeneralCom Nagydíj – 23. Izsák Szabolcs Emlékverseny – Classic Round volt az első a szezon nagyhajós versenyei közül, ahol eredményhirdetést is tartottak, hiszen a koronavírus járvány miatti veszélyhelyzet megszüntetése, illetve az intézkedések enyhítése erre lehetőséget adott a Magyar Vitorlás Szövetségnek.

A verseny esti díjátadóján Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára megköszönte a részvételt a versenyzőknek és reményét fejezte ki, hogy a július 30-án rajtoló 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjon is sokan állnak majd a rajthoz. Az átépítés alatt álló balatonfüredi Nemzetközi Vitorlás Központban (amely jelenleg a Magyar Vitorlás Szövetség balatoni központja) tartott ünnepségen kitért arra is, hogy jövőre már az új, Kemping mellett jelenleg épülő kikötőben, még méltóbb körülmények között tudják megrendezni a szövetségi versenyeket.