Év Balatoni Háza 2019: a NABE különdíját nyerte el a tihanyi Civilek háza

Kihirdették az „Év Balatoni Háza 2019.” építészeti díjpályázat győzteseit, amelyen a Nők a Balatonért Egyesület (NABE) különdíját a tihanyi Civilek háza nyerte el.  A pályázatról, nyerteseiről és a további különdíjasokról szóló beszámoló itt érhető el.

A különdíjas tihanyi Civilek háza (Fotó: Balatoni Szövetség)

– A pályázat célja a minőségi építészet népszerűsítése, bemutatása a Balaton régióban. A bíráló bizottság a különdíjakkal is jelezni kívánta, hogy több kiemelkedő színvonalú épület is megvalósult a Balatonnál az elmúlt években, ez megerősítést kapott a magas rangú építészeti elismerések odaítélésével is – fogalmazott Fabacsovicsné Kovács Krisztina, a bíráló bizottság titkára.

 

A NABE különdíjának a közelmúltban megtartott díjkiosztón elhangzott indoklása:

“A NABE célja, hogy a Balaton környezeti, természeti és kulturális értékeit megvédje. Vér Péter terve a fenti gondolatmenetet testesíti meg. A Civilek háza lokális értékeket közvetít, a helyiek érdekeit szolgálva. Így teremtve szimbiózist a Belső-tó partján elhelyezkedő középület csokorban a Levendula ház és a szabadtéri színpad között helyet elfoglalva.

A ház jelenlegi többfunkciós formáját egy meglévő épület átalakításával nyerte el, részben önkormányzati, részben magánerős beruházásként.

A földszinten levendula lepárló üzem, bemutató terem, valamint egy kis üzlet kapott otthont, ahol a helyi kft levendula termékeit lehet megvásárolni – mely napjainkra Tihany egyik védjegyévé vált. A tetőtérben pedig könyvtár, és a Tihany tv irodái helyezkednek el a környező állandó lakosság igényeit szolgálva.

Az épület több síkon összekötő szerepet játszik. Ahogy a rendeltetésében sem homogén, úgy teremt hidat a Levendula ház, a színpad és a természeti környezet között. Csak úgy, mint a turisták és a helyi lakosság között. A meglévő és új között. Anyagában a természetes és mesterséges között. Kiegyensúlyozott alkotás.

A tervező megtartotta a régi épülettraktusokat, csak a szükséges egyszerűsítésekkel élt, mégis egy új, vonzó, friss karaktert adott a már elavult korábbi épületnek. Formálása logikusan következik a funkcióból. A hajdani sütöde üzemi terei a levendula feldolgozás üzemi tereivé alakultak, s az emeleti szálláshelyek pedig irodaként lelték meg új formájukat. A könyvtár tér nagy üvegfelülettel való megnyitása és a tornác áttört faszerkezettel való hosszanti határolása, olyan kortárs beavatkozások, amelyek felfrissítik a meglévő formálást, és komfortos használatot eredményeznek. Az épület megőrzi a hagyományos vernakuláris arányokat, harmóniában ötvözve kortárs megoldásokkal. A végeredmény kiegyensúlyozott, józan felfogású, igényes. Jól megfogva az épített környezet mai szerepét.

 Az épület kialakítását hosszú tervezési folyamat előzte meg. A végeredmény magában hordozza minden egyes verzió tanulságait. Örömmel ítéljük oda a különdíjat Vér Péter és kollégái alkotásának, mely nem csak építészeti értékében, de a környezeti szerepvállalásban is hiteleset alkot. Meggyőző. A tihanyi Belső-tó mikrokörnyezetének természetes eleme, melyre büszkén tekinthetnek a helyiek és látogatók egyaránt.”

A különdíjas tihanyi Civilek háza (Fotók: Balatoni Szövetség)