A múltba repítették a Szalay napok látogatóit Balatonlellén (sonline.hu)

Keménykalap, sétapálca, tollas női kalapok, csipkegallér, brosstű. Ezeket a korabeli kiegészítőket is felvették a felvonulók Balatonlellén a hétvégén. Tavaly hagyományteremtő céllal rendezték meg az első Szalay napot, idén már két naposra nőtt a rendezvény, amely az 1800-as évek végére kalauzolt.

A balatonlellei művelődési ház egykor a Szalay család rezidenciája volt. Parkjában igen különleges állatokkal lehetett találkozni. A leghíresebb Szalay, az 1846-1902 között élt országgyűlési képviselő, Szalai Imre szívesen járt külföldre vadászni. Medvét tartott és egy Marco nevű orángutánt. Előbbi imádott vonatokat nézegetni, ám a lelleiek nem nézték jó szemmel a mackót, féltek tőle az állomáson, amit jeleztek is a hatóságoknak. Utóbbi pedig bár házikedvencként tartották, Szalay Imre halálát idézte elő harapásával, amely vérmérgezést okozott.

Szalai Imre szeretett egzotikus országokban járni. Egyiptom, Tunézia, Ceylon közkedvelt úticélként szerepeltek a bakancslistáján. A gízai piramisoknál is járt, és be is ment a piramisba, de úgy emlékezett rá, mint egy rossz élményre: hideg, nyirkos levegő fogadta ott és csupán egy nyitott szarkofágot látott, csalódás volt neki – mesélte Kovács Péter könyvtáros helytörténész, aki öt évvel ezelőtt négyszáz oldalas kötetben írta meg a Szalay család történetét, amelynek kapcsán egy kiállítást is rendeztek a művelődési ház déli szárnyában.