A Megújulás útja Balatonszárszón (Balatoni Futár)

A reformáció ötszáz éves jubileumi éve világszerte sok települést ösztönzött arra, hogy maradandó emléket állítson a jeles évforduló tiszteletére. Így szobrok, terek, parkok létesültek hazánkban is. Megújultak a templomok és iskolák, emellett a helyi közösségek számos programmal, előadással, kiállítással tisztelegtek hitújító elődeink emléke előtt.

Balatonszárszó önkormányzata az egyházakkal és a helyi közösségekkel összefogva jubileumi sétány létrehozását tűzte ki célul. A tematikus sétaút a Megújulás útja nevet kapta. A település központjában mintegy másfél óra alatt felkereshető az úton található tíz állomás. Ezeken a pontokon olyan táblák kaptak helyet, melyeken a reformáció legjelesebb vívmányai és azoknak a mai életünkre tett hatásai olvashatók. A táblák mellett padokat helyeztek el, melyeken megpihenhet  a fáradt vándor, elgondolkodhat,emlékezhet és feltöltődhet személyes életének megújulásával kapcsolatban.

Az egyes állomásokhoz vezető utak a község közepéből indulnak. A vasútállomás közelében található infopont a kiinduló, a József Attila emlékház pedig a befejező helyszín.  A sétaút ermészetesen bármelyik állomáson elkezdhető. A térképek segítségével az egyes helyszínek elhelyezkedése, a táblák közötti távolság is jól nyomon követhető.

A sétaúthoz kapcsolódik egy honlap is: az egyes állomásokon található QR kódon keresztül okostelefonnal előhívhatók a témákhoz kapcsolódó további információk, illetve a táblák szövegének angol, német és orosz nyelvű fordítása.

A sétautat Dorogi Sándor polgármester jeles egyházi személyiségek és népes érdeklődő közönség jelenlétében adta át.