A mandulát ünnepelték Balatonakaliban (veol.hu)

Nagy örömmel vettek részt gyermekek is az országos mandulatörő versenyen Balatonakaliban, a művelődési házban. A településen második alkalommal szervezte meg az önkormányzat a jókedélyű, érdekes és hagyományőrző mandulafesztivált – írja a veol.hu.

– A mandula begyűjtése kitűnő közösségi élmény is egyben, vélekedett megnyitójában Koncz Imre polgármester. Örömmel szólt arról, hogy egyre többen ültetik le a község jellegzetes fáját az udvarukba, valamint a házuk elé. – Balatonakali a legnagyobb saját mandulással rendelkező magyar település, ahol ebből a fából három hektárnál nagyobb területen nyolcszáznál is több mandulafa van, hangsúlyozta, majd utalt a településre jellemző jelmondatra, mely így szól: „mandula, jó bor, vendégszeretet”.

Koncz Imre felidézte, már őseik is sokat foglalkoztak a mandula nemesítésével. Az önkormányzat 2015. novemberében létrehozott ültetvénye, a mintegy másfél hektáron telepített 466 gyümölcsfa nagyon szépen fejlődik. A Nagymocsárnál 2020 tavaszán telepített 300 mandulafa szintén gyönyörű. Komoly elvárásaik vannak a külföldi fajtákkal szemben, mert reményeink szerint ezek jobban fogják tűrni a klímaváltozást. Mindezek mellett van egy fajtamentést szolgáló ültetvényük is. 2018 év végén 68 olyan mandulafa csemetét ültettek el, amelyek szemzőhajtásai egyrészt a volt akali kísérleti telepről, másrészt pedig Zánkáról, Okályi Iván mandulafáiról származnak. Az ültetvényeket az önkormányzat saját erőből tartjuk fenn: munkatársaink, végzik a kézi munkákat, gépeik a különféle munkákat. Mindebben meghatározó szerepe van Mészáros Gáza településüzemeltetőnek.

A tavaszi mandulavirágzás megünneplése után rendkívül gazdag programmal rendezik meg Balatonakali jellegzetes növénye köré szervezett Mandulaszüretet, illetve a csonthéjasról szóló fesztivált Balatonakaliban. Részt lehetett venni ezúttal is egyebek mellett a növényt érintő érdekes előadásokon, idén a fagykár került fókuszba, ugyanis nagyon sok mandulavirág elfagyott. Volt a különböző fajtákból balatoni bor- és mandulakóstolás, megszervezték a második országos mandulatörő versenyt, meg lehetett kóstolni a csonthéjas terméséből készített különféle ételeket, illetve édességeket. A szervezők kitűnő zenei programokról is gondoskodtak.