A magyarságot segítik határon innen, és túl is (sonline.hu)

Nyári konferenciahetét tartja a Magyar Népfőiskolai Collegium. Az 1992 óta működő kollégium nyolc esztendeje szoros kapcsolatot ápol a Csángóföldön élő magyarokkal. A területen mintegy 120 ezren beszélik kiválóan az anyanyelvet, ám ennél jóval többen értik.

 

– Akik beszélnek magyarul, írni általában nem tudnak, mert az iskolában megtanulnak románul – mondta el Kis Boáz, a Magyar Népfőiskolai Collegium ügyvezető elnöke. – A mozgalom segít a határon túli magyaroknak az anyanyelv elsajátításában. Egy magyar nyelvtanárral és kéttannyelvű tankönyvvel kijárunk Csángóföldre. Ennek segítségével önállóan is elsajátíthatják a magyart.

Ennél jóval szerteágazóbb a Magyar Népfőiskolai Collegium tevékenysége Csángóföldön. Korábban arra is volt példa, hogy egy védőnővel felkeresték a helyieket, akiknek higiéniai, egészségügyi tanácsokat adtak. – Mivel a férfiak Nyugat-Európában, valamint Dél-Afrikában dolgoznak, az asszonyok és idősek magukra vannak utalva – magyarázta a helyzetet Kis Boáz. – A létfenntartáshoz szükséges javakat az otthon maradottaknak kell megtermelni. Ezért nagyon jól jött, hogy az időseknek és az asszonyoknak adtunk tanácsot a mezőgazdaságról.

Egészen péntekig tartanak előadásokat a mozgalom tagjai számára Balatonlellén, kulturális és társadalomtudományi témákban. Számos előadás érinti a politika és a kilenc hónap múlva esedékes választás témakörét. De az együvé tartozás, a határon túli kapcsolatok és néphagyományok ápolása is kiemelt fontossággal bír a rendezvényen.