A magyarok intenzíven tervezik belföldi utazásaikat (turizmus.com)

Beindult a tavaszi és nyári előfoglalási hullám, napról napra nő a foglalások száma a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai alapján. A foglalások azt mutatják, hogy a legnépszerűbb időszak a közelgő húsvéti szünet – adja hírül a Magyar Turisztikai Ügynökség.

 

Az elmúlt hetekben elkezdődött a májusi és a nyári előfoglalási hullám is, ezekre a hónapokra a szállásadók egyre több foglalást rögzítenek – írja az MTÜ közleményében. Ahogy közeledik a húsvét időszaka, úgy emelkedik a leadott foglalások száma is.

Januárban 100 ezer új vendégéjszakát rögzítettek áprilisra, februárban a foglalások napi átlagos száma 33%-os növekedést mutat. Májusra eddig 625 ezer vendégéjszaka realizálódott az NTAK-ban, ez 11%-kal több, mint tavaly ugyanebben a hónapban, a foglalások száma napról napra emelkedik.

Idén áprilisra 518 ezer vendégéjszakányi foglalás szerepel jelenleg az NTAK-ban, ennek 34%-a a tavaszi szünetre érkezett, míg tavaly áprilisban összesen 304 ezer vendégéjszakát töltöttek el a vendégek a hazai szálláshelyeken.

Az utazási kedv élénkítéséhez nagyban hozzájárul a SZÉP-kártya, amelyre tavaly közel 20%-kal többet utaltak a munkaadók, köszönhetően a kedvezményeknek – emeli ki a közlemény. Év végére a SZÉP-kártya-feltöltések mértéke megközelítette a 300 milliárd forintot, amelynek nagy részét a turizmusban költik majd el a kártyabirtokosok, így a turisztikai szolgáltatók erős forgalomra készülhetnek.

A tavalyi trendeket figyelembe véve jól látható, hogy felértékelődött a belföldi turizmus, a vendégek biztonságosabbnak érzik a hazai úti célokat.

Az MTÜ bízik abban, hogy a turizmus biztonságos keretek között hamarosan újraindul, ám a nyitás továbbra is az átoltottság függvénye – hangsúlyozták a közleményben.