A magyarok gyakrabban választják Horvátországot nyaranta a Balaton helyett (napi.hu)

Bár a fapados járatoknak és az olcsó szállásoknak köszönhetően az utóbbi években kinyílt a világ, mégis sok magyar hozza meg nyaranta a klasszikus „horvát tengerpart vagy Balaton” döntést. A versenyben Horvátország áll nyerésre, legalábbis a főszezonban, mert az év többi időszakában nem konkurense a magyar tengernek – a napi.hu elemzése szerint.

Az elmúlt tíz évben a magyar vendégek és az általuk eltöltött éjszakák száma a horvát kereskedelmi szálláshelyeken megduplázódott a főszezonban, miközben a Balatonon a növekedés a 40 százalékot sem érte el. Ennek következményeképpen a vendégek száma még nem, de az éjszakáké már stabilan magasabb Horvátországban és a különbség évről évre nő.

Idén augusztusban 221,6 ezer magyar vendég 1,23 millió vendégéjszakát töltött el Horvátországban. A Balatonon a belföldi forgalom 287,1 ezer fő volt, amely 922,2 ezer vendégéjszakát jelentett. Érthető módon az emberek hosszabb időre utaznak Horvátországba, az átlagos kint tartózkodás 5,55 nap volt augusztusban, míg a Balatonon 3,21 nap. Utóbbi azt is jelenti, hogy sok magyar nem a „főnyaralását” tölti a magyar tengernél.

Hasonlóak az arányok júliusban is. Akkor 196,4 ezer magyar vendég 1,08 millió éjszakát töltött el Horvátországban, míg a Balatonnál 252,4 ezer magyar 867 ezer vendégéjszakát generált.

A két hónap számait összeadva kiderül, hogy 2010 hasonló időszakához képest a horvátországi magyar vendégek száma 101,1 százalékkal nőtt, vagyis megduplázódott, az éjszakák száma 89,5 százalékkal emelkedett. A Balatonnál a vendégszám bővülése 39,7 százalék, az éjszakáké 34,3.

A változás a vendégéjszakák számában látványos igazán, ugyanis 2015-ig még a balatoni kereskedelmi szálláshelyek vezettek a horvátok előtt, azóta viszont ez megfordult, idén már több mint félmillió éjszaka a horvátok előnye, amely 22,4 százalékos különbség.

Csak a szezon létezik

A magyar turizmusról beszélve nem nagyon lehet nagyobb közhelyet elsütni, mint hogy a Balatonnál el kell szakadni a szezontól, nem csak strandolókat kell kiszolgálni, hanem azokat is, akik kulturális, gasztronómiai programokat keresnek a hidegebb hónapokban. Hogy ez a törekvés mennyire sikeres az nézőpont kérdése, az ugyanakkor biztos, hogy a júliusi, augusztusi 800-900 ezer belföldivendég-éjszaka télen 130-180 ezerre csökken. Ez 55-70 ezer vendég.

Ez ugyanakkor még mindig többszöröse annak, mint ahány embert a téli Horvátország érdekel. Idén januárban például 1908 magyar turista 4569 éjszakát töltött el Horvátországban.

Ebben tekintetben Horvátország egyáltalán nem konkurense a Balatonnak. Nem túl életszerű ugyanis, hogy télen tömegek induljanak el és autózzanak 5-7 órát egy olyan országba, amely turizmusát alapvetően a fürdőzőkre építi.

A napi.hu gördülő összeget számolt mind a horvát, mind pedig a balatoni turisztikai adatokra, vagyis minden egyes hónaphoz hozzáadtuk az azt megelőző 11 hónap adatát. Ebből a következő tendenciák rajzolódnak ki:

  • A 2011 és 2019 augusztusával végződő év horvátországi vendégszáma 297 ezerrel, a Balatoné 501 ezerrel nőtt. Előbbi 618,5 ezer, utóbbié 1,44 millió.
  • Ez a növekmény az alacsonyabb horvátországi bázis miatt 92,3 százalék, míg a Balatonnál 53,5 százalék.
  • A vendégéjszakák száma ugyanebben az időszakban valamivel több mint 3 millió Horvátországban és 3,95 millió a Balatonon.
  • A növekmény a szűk évtized alatt majdnem darabra megegyezett: 1,315 millió Horvátországban és 1,302 millió a Balatonnál.

 

Rövidülő horvát nyaralások

A vendégéjszakák és a vendégszám hányadosa kiadja, hogy átlagosan hány napot töltenek az emberek egy-egy nyaralóhelyen. A Balatonnál ez a szám 2,5-3,5 nap körül szóródik. Nyáron több, szezonon kívül magasabb. Horvátországban ebben a tekintetben is nagy a szezonális kilengés, a nyári hónapokban 5,5 nap körül mozognak az értékek, szezonon kívül 2 és 3 nap között.

Hogy ebben az esetben is eltüntettük a szezonális hatásokat, gördülő átlagot számoltunk az elmúlt évtizedre.

  • A Balatonnál lényegében mozdulatlanul áll ez a szám, az átlagos vendég 2,6 – 2,56 éjszakát tölt a kereskedelmi szálláshelyeken.
  • Ezzel szemben Horvátországban egy enyhe, de egyértelmű csökkenés figyelhető meg: az évtized elején még 3,5, vagy ennél is magasabb nyaralási idő jellemezte a magyar turistákat, ez mostanra 3,26 – 3,3 napra csökkent.

A horvátországi adat egyébként illeszkedik ahhoz a nemzetközi trendhez, hogy a tömegturizmus terjedésével az emberek egyre több helyre, de rövidebb időtartamra utaznak.