A magyar nyelv napja Balatonfüreden (magyaridok.hu)

Verssel, zenével ünneplik Balatonfüreden a magyar nyelv napját. Több száz fiatalt várnak november 13-án az egykori balatonfüredi kőszínház oszlopainál, hogy más városok diákjaival együtt elszavalják Dsida Jenő egyik versét, majd meghallgassák a város író vendége, Varró Dániel köszöntőjét.

Tegnap a Vaszary Galériában Mányoki Endre méltatta a 80 éve elhunyt Dsida Jenő munkásságát. A költő néhány versét az az Oberfrank Pál színművész adta elő, aki ma a város és az Előretolt Helyőrség Íróakadémia rendezésében sorra kerülő versmondó versenyen zsűrielnökként értékeli az előadókat.

Széchenyi Ágnes irodalomtörténész a Ki látott engem? Lesznai Anna és Zoób Kati találkozása című kiállítás helyszínén a nyugatos írók kapcsolatairól tart előadást, este az Anna Grand Hotel dísztermében Radnóti Miklós, József Attila, Nagy László és Pilinszky János megzenésített verseiben gyönyörködhetnek az irodalomkedvelők.

A jövő hét elején folytatódó program zárásaként, kedden este Falcsik Mari Quasimodo-emlékdíjas költő és Térey János Quasimodo-különdíjas író mutatkozik be a füredieknek és vendégeiknek.

Mint ismert, az Országgyűlés 2011-ben nyilvánította november 13-át a magyar nyelv napjává, ugyanis 1844-ben az akkori ország­gyűlés ezen a napon tette hazánkban hivatalos nyelvvé a magyart – írja a magyaridok.hu.