A magyar költészet napja Balatonfüreden (balatonfured.hu)

Egyenes labirintus – Pilinszky100 címmel Pilinszky János szakrális verseiből összeállított zenés, versszínházi estet tartanak Tallián Mariann és Lázár Balázs Artisjus-díjas színművészek és Szokolay Dongó Balázs Prima-díjas zenész előadásában 2024. április 10-én 17:30-tól a Szőcs Géza Irodalmi Szalonban Balatonfüreden.

Pilinszky János költő, a magyar irodalom egyik vitathatatlanul legkiemelkedőbb alakja. Költészete, életműve ma is aktuális, hiszen a 20. század történelmét, életérzését úgy alakította lírává, hogy az emberi szenvedés és kegyetlenség mellett már előre leképezte az eljövendő század egyik legsúlyosabb problémáját is: az elmagányosodás, az arctalanság, a lelki kiüresedés világát.
Napjainkban, amikor a világjárvány, és a háborúk hatására milliók szembesülnek világszerte az emberi élet mulandóságával és törékeny mivoltával, Pilinszky versei az istenhit erejével a remény hangján is szólnak, képesek kapaszkodót nyújtani számunkra.

Az alkotók versszínházi formában, zenei improvizációkkal kísérve dolgozták fel a költő verseit az évfordulóra, hogy minél szélesebb körhöz eljuttassák Pilinszky János költészetének üzenetét, a megújulás, a hit és az irodalom folytonosságának reményében – olvasható a balatonfured.hu oldalon.