A magyar borkultúra ünnepe Keszthelyen (zaol.hu)

Keszthelyen idén 13. alkalommal rendezték meg a Magyar Borok Mustráját, melynek középpontjában a magyar borkultúra és a hungarikum borfajták álltak. Az eseményen Magyarország összes hegyközsége képviseltette magát, a borok sokszínűsége és minősége pedig méltóképpen emelte a rendezvény rangját – írja a zaol.hu.

A rendezvényen az ország mind a 22 borvidékéről érkeztek magyar borok, összesen 543 palackkal, amelyek 93 különböző fajtát képviseltek.

Tradíció és borélmény – fókuszban a magyar borok kiválóságai

Dr. Brazsil József, a Da Bibere Zalai Borlovagrend nagymestere kiemelte: az esemény nemcsak a hagyományok ápolásáról szól, hanem a helyi borfajták nemesítési munkáinak méltatásáról is. Az egyik legfontosabb hungarikumként említette a cserszegi fűszerest, amely a legnagyobb területen termesztett magyar szőlőfajták között van. Hasonló elismerést kapott a furmint, az olaszrizling és a Bianka, a kékszőlők közül pedig a kékfrankos dominanciája hangsúlyos.

A rendezvényen az ország mind a 22 borvidékéről érkeztek borok, összesen 543 palackkal, amelyek 93 különböző fajtát képviseltek. A nagymester kiemelte a Generosa fajtát is, amely a tramini genetikai örökségét hordozza, és mostanra újjáéledt. A nagymester lírai szavakkal méltatta a borokat: – Mint egy asszonykórus hangpróbája, úgy trilláznak ezek a borok, előrevetítve a bennük rejlő csodát.

Dr. Brazsil József beszédében a borfogyasztás kultúrájának fontosságát hangsúlyozta: – A bor mindig segítségünkre van, de nem a sok bor, csak az elegendő.
A résztvevők ennek szellemében kóstolhatták meg a magyar borkultúra legjavát.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa: támogatás a szőlészeknek és borászoknak

A Mustra egyik kiemelkedő pillanata volt, amikor Vaszily Zsolt kancellár méltatta a rendezvény főtámogatóját, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsát (HNT). Ez a szervezet a hazai szőlőtermesztők és borászok érdekképviseletét látja el mind Magyarországon, mind nemzetközi szinten. A HNT szerepe elengedhetetlen, hiszen a szőlő- és borágazat több ezer ember megélhetését biztosítja, miközben szembesül a globális kihívásokkal.

A közelmúlt eseményei – a járványhelyzet, az ukrajnai háború és az egekbe szökő költségek – jelentősen megnehezítették a szőlőtermesztők és borászok helyzetét. Ennek ellenére a HNT folyamatosan azon dolgozik, hogy a szakma képviselői magas színvonalon, megfelelő jövedelmezőség mellett készíthessenek kiváló borokat.

A borünnepen külön gratuláció illette Dr. Brazsil Dávidot, a HNT főtitkárát, aki 2016 óta tölti be ezt a pozíciót. A borvidékek küldöttei nemrég egyhangúlag újraválasztották őt, így 2025-től újabb öt évig irányítja a tanácsot.

Borkultúra és kötődés

Dr. Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára a Bormustrán  hangsúlyozta, hogy a borkultúra népszerűsítése és a tudatos, mértékletes borfogyasztás kulcsfontosságú a magyar borágazat számára. Az eseményen három hungarikummá nyilvánított borral is találkozhattak a résztvevők: a Tokaji Aszúval, az Egri Bikavérrel és a Törley pezsgővel.

Dr. Brazsil Dávid kiemelte Magyarország borvidékeinek sokszínűségét, amelyek páratlan borok előállítására adnak lehetőséget, a gyümölcsös fehérboroktól a világhírű Tokaji édes borokig. Ez a kivételes adottság szinte csak Franciaországhoz mérhető.

Hangsúlyozta a hegybírói munka szerepét, amely közvetlen kapcsolatot teremt a borászokkal. Elismerését fejezte ki mindazoknak, akik borfelajánlásaikkal hozzájárultak az ünnep sikeréhez. Ígérete szerint a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa a jövőben is támogatni fogja a hasonló rendezvényeket, melyek a magyar bor presztízsét erősítik.

A teljes cikket és a zaol.hu galériáját itt tekintheti meg.