A levendula az év gyógynövénye – tihanyi “levendula-történelem”

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGYT) Gyógynövény Szakosztálya a 2018-as év gyógynövényének a levendulát választotta.  A kezdeményezést  2013-ban indította útjára a Társaság annak érdekében, hogy hozzájáruljon a gyógynövények szakszerű alkalmazásának terjedéséhez.

A valódi levendula több ezer éve ismert és alkalmazott gyógynövény. Már az ókorban is használták gyógyászati célból sebek fertőtlenítésére, a XV. századtól dísz- és aromanövényként Magyarországon is ültetik. Napjainkban elsősorban nyugtató, szorongásoldó hatása miatt alkalmazzák a gyógyászatban, de gyógyászati hasznosításán túl számtalan házi praktika eszköze. Így távol tartja a molyokat, kitűnő illatosító, fertőtlenít.

Ez a fontos gyógynövény kiemelt szerepet játszott és játszik ma is Tihany mindennapjaiban, évente egyszer egy egész hétvégét szánnak megünneplésére. Idén már 14. alkalommal rendezi meg a Levendula Fesztivált a Németh László Művelődési Ház és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság.

A háromnapos színes forgatag egyik legnépszerűbb kísérőprogramja a „szedd magad” akció. A levendula-ültetvényeken  az érdeklődőket szakemberek segítik, hogy a virágzó levendulamező szemet gyönyörködtető látványa mellett a szedés élményét is átéljék és saját kezűleg aratott tihanyi levendulát vihessenek haza.

Egy kis tihanyi levendula- történelem (Sokszínű vidék)

Egy európai hírű gyógyszervegyész, gyógynövény-szakértő, Bittera Gyula 1924-ben telepítette az első ültetvényt a  Csúcs-hegy oldalában,  az apátságtól bérelt mintegy 20 hektárnyi területre.  Addig Magyarországon csak a középkori kolostorkertekből volt ismert a levendula,  ez volt az első ipari célú nagy levendulaültetvény-telepítés. A próbálkozást tehát siker koronázta, így további jelentős telepítéseket végeztek, ezzel Tihanyban kialakult a levendulatermesztés kultúrája. A nagy mennyiségű termesztés célja természetesen az illóolaj – a levendulaolaj – kinyerése volt, amit a virágzás idején learatott levendulából a közeli Külső-tó partján felállított három réz-lepárlóban állítottak elő.

Tihany és az újra felfedezett levendula

Az 1950-es években az ültetvény jelentős részét kivágták, a Csúcs-hegy oldalában megmaradt és elhagyatott ültetvényt pedig jórészt visszahódította a természet. A jelentősen becserjésedett, beerdősödött öreg levendulást az 1990-es évek közepén kezdte ismét művelés alá vonni a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, s ezzel megmentették az utókor számára. 1995-ben az öreg levenduláson kívül új területen kezdték meg a levendulatelepítést. A Külső-tóval  szemben lévő hét hektáros ültetvény nyár közepén kellemes látvánnyal fogadja a félszigetre érkezőket, akik a nemzeti part felügyelete mellett maguk is szedhetnek levendulát.

A Tihanyi Levendula Fesztivál időpontja: 2018. június 29- július 1.