A legszebb szőlősbirtokokat díjazták Enyigen (feol.hu)

 

Az Öreghegyen folyó szőlőművelést értékelték és elismeréseket adtak át a borkedvelők a napokban Enyingen. Az Enyingi Borkedvelők Rendjének alapszabályzatában olvasható, hogy legfontosabb céljuk az Enyingen, az enyingi Öreghegyen és a környező településeken termelt szőlő, és a belőle készített bor hírnevének, minőségének védelme, emelése.

 

A borkedvelők rendje évek óta a kulturált borfogyasztás népszerűsítése mellett nagy figyelmet fordít a borkészítés előzményeire, arra, hogy milyen környezetben és milyen körülmények között bánik a borosgazda az elkészíteni kívánt bor alapját képező szőlővel. A rend filozófiáját alkotja, hogy a jó bort igenis megfelelő alázattal és természetesen megfelelő szakmai felkészültséggel lehet elkészíteni, mely tisztelet és szakmai felkészültség a szőlő megmunkálásában is kiválóan meglátszik. Ezt tükrözi egyik mondásunk is: „A szőlő szereti a hajlott derekat, az alázatot.”

A fenti gondolatokat tetté is kovácsolták az enyingiek, és az Öreghegyen folyó szőlőművelést minden évben értékelik – mondta el a feol.hu érdeklődésére Pallag Mihály, az Enyingi Borkedvelők Rendjének elnök-nagymestere. Felállítottak egy szakmai értékelő bizottságot, melynek részese a Csopak és Környéke, Balatonaliga és Balatonfőkajár Hegyközség korábbi hegybírója, valamint az enyingi rend elnökségének néhány tagja.

A bizottság a vegetációs időszakban többször is körbejárja az Öreghegyet, folyamatosan szemlézi és értékeli az ott folyó szőlőművelést, figyelemmel kíséri, hogyan is bánik a szőlős- és borosgazda a birtokával. Az értékelés mindig a szüreti időszak kezdetén ér véget, ekkorra már kikristályosodik az Év legszebb szőlősbirtoka elismerés sorsa, az első, a második és a harmadik helyezett kiléte, valamint az is, hogy ki kap a munkája elismeréseként dicséretet, ki az, aki jó példával próbál a környezete előtt járni ezen a területen.

A díjazottak névsora a feol.hu oldalon olvasható.