A lakásvásárlókat is egyre jobban vonzza a Balaton (tozsdeforum.hu)

A Balaton térsége Magyarország egyik legdrágább területének tekinthető a főváros után. A Balaton és közvetlen környéke a külföldiek körében is kedvelt hely, de a hazai lakosság is szívesen vásárol lakóingatlant vagy nyaralót a magyar tengernél – derül ki a Duna House elemzéséből.

Az új- és használtlakás piac egyaránt pörög, és bár intenzitása messze elmarad a főváros kedvelt kerületeiben tapasztalttól, Budapest külső kerületeivel felveszi a versenyt – olvasható az elemzésben.

Átvette a vezetést az északi part
2015-ben és az azt követő évben mind házak, mind lakások esetében a déli parton mért magasabb négyzetméterárakat a Duna House. Ezzel ellentétben 2017-ben már az északi part bizonyult drágábbnak használtlakások esetében.

Míg az északi parton értékesített ingatlanok ára folyamatosan, nagymértékben nőtt, addig a déli parton stagnálás következett be.

Forrás: Duna House

Egyszerű lakásoktól a luxusingatlanokig
“A Balaton környékén a használt ingatlanok mellett számos újépítésű projektet találhatunk. Csakúgy, mint Budapesten, az egészen egyszerű lakásoktól az örökpanorámás luxusingatlanokig mindenki megtalálhatja az igényeihez leginkább igazodó lakást” – nyilatkozta a Duna House elemzési vezetője.

“A projektek mérete is változatos, a néhány lakásos épületektől kezdve, a 20-60 lakásos ingatlanokon át, az egészen nagyméretű, 100-150 lakásos beruházásokig terjed a skála. Ennek megfelelően a négyzetméterárak 430 ezer- és 1,5 millió forint között változnak” – tette hozzá Benedikt Károly.
Az újépítésű ingatlanok az északi és a déli parton egyaránt megtalálhatóak, elsősorban Balatonfüreden és környékén, valamint a szemközti Siófokon és annak közelében zajlanak az építkezések.

Az értékesítésben lemaradt a térség
Az értékesítettség szintje lényegesen elmarad a Budapesten megszokottól. Több, átadás előtt álló projektben is elérhető még a kínált lakások 30-70 százaléka.

Ezzel ellentétben a fővárosban néhány hónappal a tervezett átadás előtt már csak elvétve találhatunk elérhető ingatlant.

Ennek ellenére a fejlesztők látják a Balatonban rejlő lehetőséget, és töretlenül indítják az újabb befektetéseket, mint például a Pelso Bayt Alsóörsön, amelynek átadása 2019 végén várható – írja a tozsdeforum.hu.