A kutyás szezont is megnyitották a Balatonnál (sonline.hu)

Elkészült az első kutyabarát élménykalauz. A nyomtatott térképen húsz szálláshely, tucatnyi étterem, kávézó, borászat és 15 négylábúval is látogatható látnivaló szerepel. Emellett állatorvos és nem utolsó sorban a két hivatalos, déli parti kutyás strand is helyet kapott a térképen.

 

Egyre nyitottabbak a balatoni szolgáltatók a kutyás vendég irányába, látják bennük a lehetőséget, de a tóparti önkormányzatok és turisztikai szervezetek is nyitottan álltak hozzá, hogy elkészüljön az első kutyásoknak szánt balatoni élménykalauz – hangzott el a térkép bemutatóján, a balatonföldvári kutyás strandon. – Számításaink szerint mintegy 10 ezer családot érint Magyarországon a kutyás kikapcsolódás lehetősége, így a Balaton turizmusát tekintve is egyre fontosabb a kutyabarát helyek kialakítása – mondta Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke, aki arról is beszélt, hogy Balatonföldváron bevált a kutyás strand kialakítása. A 2500 négyzetméteres területen minden adott ahhoz, hogy az ebekkel érkező vendégek kikapcsolódása teljes legyen, vannak napos és árnyas területek, kutyavécé, a vízbe pedig egy biztonságos rámpán juthatnak be a strandolók. A szálloda, ahol a strand található szerepel a kutyabarát helyek listáján és a büfé is a kedvencekkel érkezők igényeinek megfelelően működik.

Míg kezdetben a szolgáltatóknak el kellett magyarázni, hogy miért érdemes nyitni a négylábúval érkezű vendégek felé, addig mostanra mind többen szeretnének csatlakozni a kutyabarát helyek listájához – ezt tapasztalja Sziládi-Kovács Tibor, az élménykalauz és kutyabarat.hu oldal alapítója. Mint mondta: Jelenleg mintegy 430 kutyabarát szolgáltatás áll rendelkezésre a Balatonnál, de a lista folyamatosan bővül. A nyomtatott térképre nem is fért rá minden lehetőséget, teljesebb képet az online adatbázis biztosít. Sziládi-Kovács Tibor véleménye szerint néhány figyelmesség: itatótál vagy épp egy kis jutalomfalat is elegendő ahhoz, hogy a gazdik és kedvenceik jól érezzék magukat az adott helyen. Az etika betartása persze a kutyások részéről kiemelt jelentőséggel bír, ezért a Kutyabarát Balaton Élménykalauz azokat az alapvető elvárásokat is megfogalmazza, amikre érdemes ügyelni, ha kutyával indulunk nyaralni vagy étterembe.