A külföldiek körében is népszerűek ezek a balatoni piacok (hellovidek.hu)

A Balaton-felvidéken mintaadó őstermelői piac a parkolójával együtt háromhektáros szabadtéri áruda, már évek óta bizonyítja vendégvonzó erejét. Most is olyan nagy a forgalmuk, hogy szinte nyomát se érzik a koronavírus okozta traumának – írja a hellovidek.hu.

 
Keletről, nyugatról és a skandináv országokból is, de főképp a környékről sokan látogatják a nyári főszezonban működtetett termelői piacokat a Balatonnál, amik a turizmus szempontjából is külön vonzerővel bírnak, miközben a helyi termelésű árut, a tradicionális kézműves termékeket népszerűsítik, írja a Magyar Nemzet. Egyelőre azonban kevés az értékmentő szabadtéri árusítóhely.

A lap ír a Balaton-felvidéken mintaadó őstermelői piacról: a parkolójával együtt háromhektáros szabadtéri áruda, a káptalantóti Liliom­kert már évek óta bizonyítja vendégvonzó erejét. Most is olyan nagy a forgalmuk, hogy szinte nyomát se érzik a koronavírus okozta traumának.

A tavalyinál kicsit kevesebb a vásárló, de jönnek a külföldiek keletről, nyugatról és a skandináv országokból is. Emellett töretlen a hazaiak érdeklődése, többek között azért is, mert náluk nincs hiány az őstermelőktől származó, egészséges, ízletes, időszakos gyümölcsökből, meggyből, málnából, barackból, áfonyából, zöldségféleségekből– nyilatkozta a piac vezetője, Harmathy Ildikó.

A Liliomkerthez hasonló piac a Balaton déli partján korábban nem volt, ott csak mozaikszerűen alakultak ki igazán erős, termelői-vevői kapcsolatok. A Somogyi Helyi Érték Egyesület a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy Megyei Igazgatóságának támogatásával májusban Zamárdiban nyitott egy, a káptalantótihoz hasonló, őstermelői árusító helyet.

A Patkó piacot a helyi lakosság, a nyaralók, a környékbeli éttermek már partnerként kezelik, és jó hírünket viszik. Itt valóban csak őstermelőkkel találkozhatnak a vásárlók – fogalmazott Vrancsik Tibor, az egyesület elnöke.

Egyelőre vasárnaponként tartanak nyitva, ám jövőre már szombaton is megtalálhatók Zamárdiban – olvasható a hellovidek.hu-n.