A környezetvédelem fejlesztése a veszprémi költségvetés fókuszában (veszprem.hu)

Megújuló energiaforrások fejlesztése, térségi kerékpárutak, közösségi közlekedés – a fenntarthatóság jegyében határozták meg az idei költségvetés számait Veszprémben. A város idei büdzséjének hatvan százalékát fordítja fejlesztésekre az önkormányzat- jelentette be Porga Gyula polgármester a 2020-as veszprémi költségvetés főbb számait és célkitűzéseit ismertetve.

Porga Gyula arról beszélt, hogy a fenntarthatóság terén nem most teszi meg az első lépéseit a város, már régóta a több évvel ezelőtt elfogadott klímastratégia mentén dolgoznak, ráadásul a közgyűlés tavaly egy zöldstratégiát is megszavazott a városi zöldterületek védelme és bővítése érdekében, ami szintén megjelenik az idei táblázatban.

A klímastratégia fő célkitűzései a károsanyag-kibocsátás és az energiafelhasználás csökkentése, a megújuló energiaforrások arányának növelése. Ehhez mérten idén számos intézményt érintő energetikai megújítási program zajlik: fejlesztik a Március 15. úti uszodát és sportcsarnokot, a Módszertani és az Aprófalvi bölcsődéket és a Völgyikút idősek otthonát.

Kiemelt figyelmet kap az úthálózat fejlesztése is: a felújítások mellett új útszakaszok építése is szerepel a tervek között. A Pápai út felújításával együtt átadják a forgalomnak a belső körgyűrű első dózsavárosi szakaszát a Kistó utcáig, és a remények szerint idén elkezdődhet a nyolcas út várost elkerülő szakaszának bővítése, illetve a 8-as és 82-es utakat összekötő új út építése.

A keréképárutak építésében idén elsősorban a térségi kapcsolatokra figyel az önkormányzat: a tervek szerint megkezdődik az építés Márkó-Bánd irányába, Gyulafirátóton (ez a szakasz a VERGA által Eplény felől épített erdei kerékpárúthoz kapcsolódik majd), és a Balaton felé is újabb kerékpáros irány nyílik meg, ha az alsó- és felsőörsi önkormányzatok projektje eléri Veszprém közigazgatási határát.

A teljes beszámoló itt olvasható.