A kormányhivatal támogatja a máriafürdői közösségi stégbejárók fennmaradását

Az elmúlt hónapokban több Balaton-parti településen is megkezdődött az illegális horgászkarók, stégek, bejárók felmérése és felszámolása a vízügy, a vízipolgárőrök és az önkormányzatok összefogásával, amely Balatonmáriafürdőn különösen nagy felháborodást váltott ki (a mintegy 120 stégbejáróból alig pár rendelkezett engedéllyel). A helyi önkormányzat kezdeményezte 21 utcavégben található közösségi bejáróstég esetében a vízügynél, hogy kapjanak lehetőséget a fennmaradásra. A kezdeményezést a vízügy, majd a hatósági jogkörrel rendelkező kormányhivatal is támogatja bizonyos feltételekkel – derül ki a település polgármestere, Galácz György mai közleményéből. A Balatonmáriafürdő által „kitaposott út” lehetőséget jelenthet más vízparti települések jelenleg illegálisnak számító közösségi stégbejáróinak fennmaradására is. 

 

A polgármester közleménye:

Tisztelt Balatonmáriafürdői Ingatlan Tulajdonosok!

 

Az elmúlt hónapokban a Balaton part teljes területén a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakemberei megkezdték az engedély nélküli vízállások és bejárók számbavételét, felszámolását. Mivel területünket érintette legérzékenyebben ez a tevékenység a bejárók nagy száma miatt, itt volt a legnagyobb tiltakozás is. Azt azért mindannyiunknak el kell fogadni, hogy csak szabályozott keretek között lehet olyan feltételt kialakítani, ami megfelel a természet használójának és a természetnek is. Ebben a kérdésben nyugodtan támaszkodhatunk a szakemberek ajánlásaira.

Ezért Balatonmáriafürdő Község Önkormányzata levélben kérte a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóságtól, mint a tómeder kezelőjétől, a Balatonmáriafürdő területén található engedély nélkül használt vízbejárók működésének felülvizsgálatát, engedélyezését, 21 db helyszínen. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság beszerezte a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal hozzájárulását a közösségi célú bejárók megvalósíthatósága ügyében. A  Kormányhivatal a közösségi célú használatot támogatja, azonban a használatot feltételekhez köti.

A közösségi lejárókra a meder kezelővel (Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Balatoni Vízügyi Kirendeltsége, Siófok, Vámház u. 6.) mederbérleti szerződést kell kötni (időtartama: 5 év) mely megfelel a tó teljes területén alkalmazott szabályozásnak. A megállapodást lakóközösségeket képviselő magánszemély, gazdasági társaságok, egyesületek köthetik, írásos közösségi támogatással. A további feltételeket a mederbérleti szerződés tartalmazza. Jelenlegi információnk alapján a következő öt évben kell a bejárót üzemeltető közösségeknek a meglévő bejárókat úgy átalakítaniuk, hogy azok megfeleljenek a természetvédelmi feltételeknek.

Balatonmáriafürdő, 2023. szeptember 20.

                                                                                   Tisztelettel:

                                                                                                          Galácz György

                                                                                                          polgármester