A kibertérbe menekült a badacsonyi borászcsalád (forbes.hu)

Az elmúlt egy hónapban világossá vált, hogy a világ borászainak (is) újra kell írniuk 2020-as stratégiájukat az új koronavírus okozta járvány miatt. Különösen azok kerültek azonnal nehéz helyzetbe, akik boraikat elsősorban a HORECA-szektornak (azaz borbároknak, éttermeknek, szállodáknak) értékesítették, az ő megrendeléseik gyakorlatilag egyik percről a másikra akár nullára csökkentek. A badacsonyi Laposa  az országban gyakorlatilag elsőként lépett szintet és váltott mindent analógról online-ra.

A harminchektáros, családi Laposa Borbirtokhoz komoly vendéglátós portfólió tartozik: a pincészet teraszán úgy ehetünk, hogy közben rálátunk a tóra, Badacsony ikonikus, nemrég felújított épületében, a Hableányban pedig úgy, hogy a modern borfeldolgozót és kellemes enteriőrt fixírozzuk – írja a Forbes.  Ezen kívül nyaranta kinyit a jóféle balatoniparti büfék hangulatát hozó, koncerthelyszínként is bevált FrissTerasz is. Csúcsszezonban ez a három vendéglátóhely 42 dolgozóval átlagosan havi 39 ezer vendéget szolgál ki. A tulajdonosok erre idén egyáltalán nem számítanak.

Nagyon nehéz helyzetben vagyunk, akár a borászat, akár a vendéglátás, akár a saját, akár a Badacsony, a Balaton vagy a gasztronómia oldaláról nézem – fogalmazott a lapnak Laposa Bence, aki amellett, hogy a családi céget vezeti, a tó körüli minőségi éttermeket és pincészeteket összefogó Balatoni Kör elnöke is.

Prémium boraik értékesítése a korábbi „tizedére, huszadára” esett vissza, részben azért, mert ezek eddig az ország vendéglátóhelyein és saját kóstolóikon fogytak. Bevételük harmada tehát kapásból kiesett. Termékpiramisuk alját, az 1500–2000 forintos tételeket élelmiszerbolt-láncokban is értékesítik, itt az eladások egyelőre stagnálnak, de fel vannak készülve arra, hogy ez is csökkenni fog, ahogy a kijárási korlátozás elhúzódik. Ahogy mondja: „most az is az online térbe menekül, aki még életében nem járt a Facebookon”.

A Laposa család március 20-ig nyitva tartotta éttermeiket délután tizenöt óráig, a badacsonyi ételházhozszállítást és elviteles ételrendelést a Hableányból már addig is beindították és azóta is működtetik. „Minimális rá az érdeklődés, hetente nézzük, hogy megéri-e fenntartani. Ha engem kérdezel, nem igazán, leginkább azért csináljuk, hogy a megmaradt kollégáinkat foglalkoztassuk.” – fogalmazott a Forbesnak Laposa Bence.