A kameráknak köszönhetően drasztikusan csökkent a bűncselekmények száma (sonline.hu)

Tovább bővítenék térfigyelő kamerarendszerüket a somogyi települések. Az eddigi tapasztalatok szerint ugyanis beváltották a köztéri kamerarendszerek a hozzájuk fűzött reményeket. Azokon a településeken, ahol felszerelték, számottevően csökkent a bűncselekmények száma. Kaposváron több mint 150 kamera figyeli a közterületeket, de több új is várható.

 

Több mint 150 kamera vigyázza Kaposvárt

Kaposvár 1995-ben kezdte el a kamerarendszer kiépítését. Így már nemcsak a belvárosban, hanem a közterületeken, a lakótelepeken is figyelik a történéseket. Jelenleg több mint 150 kamera működik a városban. Az elmúlt három évben 215 millió forintot költöttek arra, hogy segítsék a rendőrség munkáját. A kamerarendszer is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Kaposvár a második legbiztonságosabb település lett a megyei jogú városok között. Egy év alatt a bűncselekmények aránya harmadára csökkent és a nyomozások eredményessége is több mint 63 százalékra nőtt. A közterületeken kevesebb, mint 290 bűneset történt és mintegy négyötödükben el is fogták az elkövetőket. Ezekhez az eredményekhez nagyban hozzájárult a kamerarendszer megléte. Egyrészt visszatartó ereje van a bűnözőkkel szemben, másrészt pedig gyorsabb és könnyebb a felderítés.

 

Kiváló minőségű képek Siófokon

Több somogyi város, mint például Siófok is bővítené a kamerarendszerét. Az eddigieknek köszönhetően tavaly már drasztikusan csökkent a bűncselekmények száma. A legtöbb problémát okozó Petőfi sétányon kívül most a strandot is biztonságosabbá tennék.
– Az idei évben 14 új kamerát szerelünk fel és 8 kamerát pedig újabbra cserélünk. Ezzel azt érjük el, hogy az egész strand belső területét látni fogjuk, méghozzá megfelelő minőségű képekben. Ha történik egy bűncselekmény és azt bizonyítani kell, akkor a kiváló minőségű képek a rendelkezésre állnak és segíthetik a nyomozást – mondta Pintér Tamás, a Balaton-parti Kft. ügyvezető igazgatója. Mivel eddig csak a sétány északi járdáját lehetett látni, most a déli járdáját figyelő kamerákat is felszerelnek, valamint a Jókai ligetet is megfigyelik. A céljuk ezzel a nyári bűncselekmények még hatékonyabb visszaszorítása.

 

Nagyatádon korszerű a hálózat

Nagyatádon jelenleg 12 kamera figyeli a forgalmas, frekventált helyeket. A diszpécserszolgálat a városházán működik. Itt figyelik a felvételeket és a rendőrséggel is szorosan együttműködnek.
– Elégedettek vagyunk a kamerarendszerünkkel. Beváltotta a hozzá fűzött reményeket, ugyanis kevesebb a bűncselekmény a városban. Nekünk a legkorszerűbb hálózatunk van. A kamerák még éjjel is elemezhető képeket adnak a közterekről. További bővítést tervezünk. Újabb 4-5 kamerát szerelnénk fel – árulta el Ormai István Nagyatád polgármestere.

A somogyi települések nagy részén működik néhány kamerából álló rendszer a falu központjában. Több helyen azonban az 5-7 éves hálózatok már elavultak.
– Kaposfőn fel kellene újítani a kamerarendszert, jelenleg ötből csak kettő működik. Pályázati forrásra várunk, de lehet, hogy önerőből is belevágunk. Igaz, az több millió forint kiadást jelent – mondta Sztányi Tibor Kaposfő polgármestere. Hozzátette: fontos segítség a kamerarendszer a bűncselekmények visszaszorítása érdekében és felderítésében, ezért tízre növelnék a térfigyelők számát.