A jégviszonyoktól függ, indulhat-e a téli tókerülő vitorlástúra a Balatonon

Szombaton Balatonlellén a II. Lellei Gasztro Farsangon indul az I. Téli Balatoni Vitorlás Hét, egy téli tókerülő vitorlástúra. A szervező HidegenLégió közleménye szerint a jegesedés ellenére megtartják a vitorlástúrát, de ténylegesen vasárnap reggel, az időjárás és a jégviszonyok tükrében döntenek arról, nekivágnak-e a résztvevők – tudta meg a hirbalaton.hu a szervezőktől.

(fotó: BL YachtClub)

Bagyó Sándor, a túrán kísérőként résztvevő Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata vezetője arról tájékoztatott, hogy a lellei BL YachtClub kikötőjében már felsorakoztak a „bevetésre kész” vitorlások, amelyek jégtörésre természetesen nem alkalmasak, de a szél által összetört, maximum 1-4 centiméter vastag jégtáblák között már tudnak közlekedni.

A tókerülő Téli Vitorlás Túra az üdülőövezet egy új attrakciójaként, szolgáltatásként is felfogható, amelyen meghatározott összegekért lehet rész venni (részletek: hidegenlegio.hu).

A szervezők az alábbi közleményt adták ki: 

 

„Bevetés előtt a HidegenLégió

Azt tudjuk, hogy a téli hajózás elsősorban halmazállapotfüggő. Döntést kell hoznunk: a korcsolyákat élesítsük, vagy egy túlméretes hajóscipőt béleljünk meleg zoknirétegekkel.

Ma reggel hosszan konzultáltunk a siófoki meteorológusokkal, hogy a legfrissebb számítások segítsék előrelátásunkat. Amit megtudtunk:

  • A jelenlegi partmenti összefüggő nem túl vastag jégréteg a hét végéig melegedő időben, és a jövő heti szelek hatására megmozdul, összetöredezik és megindul.
  • A vándorló jégtáblák nem zavarják a hajózást, amennyiben nem a célkikötő bejáratánál torlódnak
  • Annak esélye, hogy a jövő héten olyan erős szélmentes fagyhatás érje a tavat, hogy a flotta útközben valamelyik kikötőben befagyna – csekély.

Az információ birtokában úgy döntöttünk, hogy a túrát megtartjuk.

Szombaton Balatonlellén a II. Lellei Gasztro Farsangon indul az I. Téli Balatoni Vitorlás Hét, ahol 7 étterem, 3 cukrászda és 8 borászat kínálatát kóstoljuk végig.

Az előre megadott menetrendtől a szél és jégviszonyok ismeretében eltérhetünk, erről a másnap reggeli (vasárnapi) eligazításokon mindenki időben tájékoztatunk.

Ha valaki álmodozott már arról, milyen lehet áthajózni a hírhedt Északnyugati átjárón, az most megtapasztalhatja. Nyilván jéghegyekkel nem fogunk találkozni, de ez nem csökkentheti a kaland értékét.

A jég áldjon mindenkit!”

 

Tavaly 6 hajóval, közel 40 emberrel indult a téli túra

Egy évvel ezelőtt a közösségi kezdeményezésre indult téli vitorlázáson végül öt nap alatt, összesen 6 hajó és közel 40 ember vett részt, 5 kikötőt és 10 télen is nyitva tartó vendéglátó helyet látogattak meg a résztvevők. A túra olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy nem volt kérdés a folytatás. Idén eddig 8 hajó jelezte részvételét. Nap közben rövid – de annál élvezetesebb hajózás, este vitorlázásról és a balatoni borászatról – gasztronómiáról szóló tematikus programok és játékok várják a résztvevőket – Tóth Balázs főszervező közlése szerint.

A tavalyi túra összefoglaló filmje ezen a linken érhető el.

 

Két lellei rendezvény között lesz az I. Balatoni Téli Vitorláshét

A téli vitorlás hétnek két balatonlellei rendezvény adja a keretét. Február 2-án szombaton rendezik a II. Balatonlellei GasztroFarsang elnevezésű gasztrorendezvényt, ahol a környékbeli éttermek, cukrászdák és borászatok kínálatát lehet megkóstolni. A hangulatról a Budapest Bangó Band gondoskodik. A másnap reggel induló vitorlás túra két körben érinti a Balaton teljes egészét. A nyugati körön Balatonfenyves, Badacsony, Balatonlelle lesznek a főbb állomások, a keleti körön meglátogatják Balatonkenesét, Balatonfüredet, majd Balatonlellére érkeznek vissza a hajósok, ahol február 9-én szombaton megrendezésre kerülő Farsangi Regattával ér véget az I. Balatoni Téli Vitorláshét.

A túráról részletesebb leírás a www.hidegenlegio.hu oldalon található.

 

Jön a Farsangi regatta is

A III. Farsangi Regatta a Téli Vitorlás Versenysorozat harmadik állomása, ahol két hajóosztályban versenyeznek a résztvevők. A one design kategória résztvevői három futam után a kis és a nagy döntőben mérik össze tudásukat, míg az open kategória versenyzői két futamot mennek. Bővebb információ: www.teliregattak.hu