A jégmadár nyomában a Balaton déli partján

Első alkalommal szervez téli madármegfigyelő túrát a Magyar Madártani Egyesület Dél-Balatoni Természetvédelmi Csoportja január 7-én. A 4 állomásos program során a látogatók a csoport önkéntesei által biztosított speciális távcsöveken keresztül figyelhetik meg a tó madárvendégeit, melyekről a látványon túl számos érdekes információt is megtudhatnak.

A Balaton víztükre télen látszólag üres – a hajók nem járnak, fürdőzők nincsenek, a víz háborítatlan. Hacsak nem indul meg a jegesedés és nem lehet a tavon fakutyázni, korcsolyázni. Valójában ez csak a látszat, a Balaton télen nagyon is él – vallják a Magyar Madártani Egyesület Dél-Balatoni Természetvédelmi Csoport tagjai. A messzi észak vízi madarai (melyek Szibériától Grönlandig bárhonnan jöhettek) veszik birtokba a tavat. Több ezer kilométer megtétele után töltik itt a telet. Bukórécék, búvárok és számos egyéb faj kerül ilyenkor szeme elé annak, aki figyelmesen járja a mólókat, kövezéseket. Számos, hazánkban fészkelő, vagy kisebb távolságról érkező látogatója is akad a tónak télen. Nagy csapatokba verődve láthatjuk a szárcsákat, vöcsköket és szinte minden kikötőben találkozhatunk hazánk egyik legszínesebb madarával, a jégmadárral.

Kiderül miért érdemes a madarak lábát figyelni,  vagy hogy miért fontos a tavon telelő madarak rendszeres számolása.

A program ingyenes és természetesen be lehet csatlakozni csak egy-egy állomásra is, a részvételhez mindössze regisztráció szükséges.

A túra tervezett útvonala:

8.00-9.00 Balatonaliga, Club Aliga vitorláskikötő

9.30-10.30 Siófok, hajóállomás

11.00-12.00 Szántód, kompkikötő

12.30-13.30 Balatonföldvár kikötő

Bővebb információt a MME Dél-Balatoni Csoportja weboldalán olvasható.

(07:30)