A járvány ellenére készülnek a szezonra a Balatonnál (sonline.hu)

A vásárlóerő tekintetében még vannak kétségeik, de már készülnek a szezonra a vendéglátósok. Vegyes érzésekkel várják a nyarat azok, akik szezonálisan tartanak nyitva a Balatonnál.


Épül a vízisípálya Siófok-Szabadifürdőn. Nem egyszerű építési folyamatról van szó a vízben, de a pálya üzemeltetői azt szeretnék, hogy mire feloldják a mostani korlátozásokat, addigra a sziget fogadóképes legyen. A tulajdonosok a parton büfét is működtetnek és várják a nyitás lehetőségét.

Bakró Zsóka azt mondja, hogy a tavalyi munkavállalóik szeretnének visszatérni, ezúttal attól tehát nem kell tartaniuk, hogy munkaerő-problémákkal kell küzdeniük.

– Optimisták vagyunk amellett is, hogy tudjuk, ez a nyári szezon más lesz, az sem kizárt, hogy egy hónapra korlátozódik – mondta Bakró Zsóka.

A sonline.hu által megkérdezett vállalkozókról elmondható, nem elkeseredettek, vagy legalábbis bizakodóak, hogy június közepére, netán az első nyári hónap végére tervezhetnek a nyitással. Ha helyben fogyasztásra nem is lesz lehetőség, mert a teraszokat nem lehet megnyitni, akkor az egészségügyi kockázat minimalizálása érdekében kizárólag az ablakon keresztül szolgálnak majd ki.
A szezonális üzletek közül azok vannak jobb helyzetben, akik saját helyüket üzemeltetik és legalább a bérleti díjra nem lesz gondjuk. Akadt olyan vendéglátós, aki úgy fogalmazott, hogy szeret improvizálni, most is erre készül: akkor és úgy nyit majd ki, ahogy a körülmények diktálják. – Nincs két egyforma szezon, mindegyik más, ezt is így kell most felfogni – mondta.

– Nagyon koncentrált nyárra számítok, az emberek ki lesznek éhezve arra, hogy végre kimozduljanak és mindezt belföldön tegyék – érvelt Tácsik Attila vállalkozó hozzátéve, az már más kérdés, hogy a vendégek vásárlóereje milyen lesz ebben a helyzetben.

Munkaerő tekintetében ő is pozitív tendenciát vár, és arra számít, hogy azok a szakképzett szakácsok és felszolgálók, akik korábban külföldön keresték a boldogulást, most inkább itthon szeretnének elhelyezkedni. Tácsik Attila szerint az, hogy a minőségi munkaerő várhatóan a hazai turizmusban keres munkát, nemcsak a munkaadóknak lehet előnyös, hanem a vendégeknek is, hiszen nekik sem mindegy, hogy a vendéglátóhelyeken milyen kiszolgálásban van részük.

Egyes előrejelzések szerint pontosan a kiszámíthatatlan költési kedv miatt az olyan szezonális vállalkozóknak lehet majd nehezebb nyara, mint például a vízibicikli- vagy sportszerkölcsönzők, mert ezekre nem biztos, hogy áldoznak a tópartra visszatérő turisták az étel, ital mellett.

A cikk folytatása itt.