A járvány ellenére folytatódnak a fejlesztések Herenden (veol.hu)

Más településekhez hasonlóan Herenden is nehézzé tette az életet a vírushelyzet 2020-ban. A feladatokat jól összehangolták, a szabályokat betartották és betartatták, így összességében rendhagyó év volt a tavalyi, de a nehézségek ellenére Herend, közelítve a tervezett ütemhez, jelentősen fejlődött.

Tavasszal, az oktatási intézmények bezárása után az óvoda dolgozóit átirányítottuk önkormányzatunkhoz polgárvédelmi feladatok végzésére. Számba vettük a fogyatékkal és tartós betegségben szenvedő polgártársainkat, valamint megállapítottuk, hogy 648 idős ember él a településen, és közülük 127-nek a családtagjai nem herendi lakosok. Nekik azonnal felajánlottuk a segítségünket. Összehangoltuk a herendi munkaadók járványügyi intézkedéseit, nehogy a hatékonyság rovására menjenek az esetleges különbözőségek

– mondta el a veol.hu-nak Jánszky Lajos László polgármester.

Kifejtette: szponzort kutattak fel, és az így kapott számítógépekkel segítették a rászoruló tanulók digitális oktatását. Magánéthordók helyett egyszer használatos dobozokat vezettek be a közétkeztetésben. Országosan ismertté vált az a lelkes herendi maszkvarró csapat, amely nemcsak a lakosságot, hanem számos intézményt is ellátott maszkokkal.

Az önkormányzat folyamatosan tartotta a kapcsolatot a járási hivatallal, a háziorvosokkal, a járványügyi intézkedésbe vont polgártársakkal. Rendszeresen fertőtlenítették a forgalmas közterületeket. A legveszélyesebb időszakban, amit lehetett, elektronikus formában intéztek a hivatalban, és a munkatársaik fele otthonról dolgozott, hogy baj esetén a megbetegedettek helyébe léphessenek.

Jánszky Lajos László kiemeli, hogy a kormány által előírt szabályokat betartották és betartatták. A többletfeladatok jelentősen megnehezítették az elmúlt évet, de azért örömteli események is voltak 2020-ban. Megtörtént a Herend zöldvárossá fejlesztése pályázat létesítményeinek műszaki átadása, az ünnepélyes átvétel a hiánypótlások után lesz. Egy felnőtt-fitneszlétesítmény és egy műfüves kispálya műszaki átadása is megtörtént.

A Magyar Falu program keretén belül felújíthatják a művelődési ház elektromos rendszerét, valamint orvosi és számítástechnikai eszközöket nyertek az egészségház számára. Pénzt nyertek még telekalakításra, és elkezdődött a temető kerítésének és kapujának felújítása is. A TOP-pályázatok esetében megtörtént a közbeszerzés és a munkaterület átadása az új bölcsőde építésére, valamint a Majolika liget víz- és szennyvízvezetékkel való ellátására, és ugyanitt két lakóház felújítására. Folyamatban van még a Táncsics utca házait veszélyeztető villámárvizek megszüntetésére építendő záportározó és a Herend–Szentgál közötti út kerékpározhatóvá tételére irányuló projektek kivitelezésének előkészítése – sorolja befejezésül a 2021-es terveket a polgármester.