A húsz évvel ezelőtti buszbaleset áldozataira emlékeztek Balatonszentgyörgynél (MTI)

A húsz évvel ezelőtt Balatonszentgyörgynél felborult lengyel zarándokbusz elhunyt utasaira emlékeztek a baleset helyszínén kialakított emlékműnél pénteken.

A 7-es főút balatonkeresztúri körforgalmánál található emlékhely a koszorúzás előtt (Fotó: HírBalaton)

 

A Medjugorjéba tartó lengyel jármű utasai közül húszan haltak meg, sokan pedig megsérültek 2002. július 1-jén.
Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára azt mondta, hogy a két nemzet barátságának gyökerei mélyek, azokat nem szabad hagyni megingatni.
„Azért mondom ezt el, mert jelenleg súlyos testvérháború zajlik. Az ördög nem alszik, és az ördög arra is képes, hogy ezeréves barátságot tönkreverjen” – fogalmazott.
A politikus ezután megkérte a lengyel nagykövetet, hogy utasítsák vissza a magyar kormánnyal, magyar emberekkel szembeni sajtómegnyilvánulásokat, ne engedjék tönkretenni a két nemzet barátságát.
„Mi magyarok mindent megteszünk, hogy a történelmi múltban, az emlékezetpolitikában, a kereszténységben való együttlétünk továbbra is megmaradjon” – mondta.
Az ukrajnai háborúról szólva hangsúlyozta, hogy a hívő nemzeteknek, keresztény embereknek a békesség pártján kell állniuk.  „Nem véletlen, hogy mi magyarok sem fegyvert, sem katonát nem vagyunk hajlandók küldeni Ukrajnába, de minden olyan segítséget megadunk, ami az emberiességet szolgálja” – mondta Soltész Miklós.
Emlékeztetett: sokan sokat tettek azért, hogy a baleset emlékhelye szép legyen.
Haranglábat állítottak, amely előtt olyan szűzanya szobor áll, amilyen Medjugorjéban, a Jelenések hegyén is van – tette hozzá.
Az államtitkár méltatta a húsz évvel ezelőtti mentésben résztvevők „emberfeletti” munkáját. Felidézte, hogy volt olyan gyerek, akiben órákon keresztül tartották a lelket a mentősök, tűzoltók, míg ki nem tudták szabadítani a roncsok közül.

Sebastian Keciek, Lengyelország magyarországi nagykövete magyarul tartott beszédében úgy fogalmazott: „a baleset áldozatain a helyi magyar közösség, sok jóakaratú ember segített, ezért rendkívül hálásak vagyunk”.

A megemlékezésen jelen voltak az önkormányzat, valamint a rendőrség és a katasztrófavédelem képviselői is.

Pont olyan szűzanya szobor került pár éve az emlékhelyre, mint amilyen Medjugorjéban, a Jelenések hegyén áll

Az emlékmű felújított haranglábán 20 kis lélekharangot lenget a szél a 20 életét vesztett áldozat emlékére (Fotók: HírBalaton)