A Hévízi-tóban tesztelték az eltűnt személyek vízi mentését segítő eszközt (tvkeszthely.hu)

A Hévízi-tavon tesztelte a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata azt kutató-mentő eszközt, amely megmutatja, hogy milyen irányban és hány méterre van a víz alatt az emberi test. Az Aquaeye segítségével másodpercek alatt 4000 négyzetméter víz alatti területet lehet átvizsgálni.

A műszert a nulla látótávolságú vizekben is azonnal megmutatja az emberi testet. Így kritikus időn belül léphetnek és életet menthetnek. Hosszú távú cél, hogy minden vízimentőnél legyen egy ilyen műszer.

Mire kiérkezik egy hajó, mire elkezdi a kutatást, súlyos percek…Gyakorlatilag az esetek 98 százalékában már tudtuk azt, hogy csak az eltűntnek az élettelen testét tudjuk megtalálni – mondja Bagyó Sándor, a VMSZ elnöke.

A szakszolgálat szándéka, hogy ez az arány megforduljon. 70 strandon vannak jelen. Céljuk, hogy évről-évre fokozatosan mindenhova beszerezzék a műszert. Ha egy strandi vízimentőnél van ilyen, pillanatok alatt megkezdheti a keresést és nagyobb eséllyel megtalálja az eltűnt személyt.

Eddig volt egy-két százalék esélyünk, hogy megtaláljunk valakit időben, az idő ugye nagyon fontos, hogy egyáltalán sanszunk legyen arra, hogy újraéleszthessük a vízben eltűnt személyt. Ez az eszköz nem olcsó eszköz, viszont létező eszköz. 35 éve vagyok a szakmában. Álmodni se mertem volna korábban ilyenről, most már van ilyen. Most már egyértelműen az a cél, hogy minél előbb legyen több és egyre több a Balaton partján is – hangsúlyozta Bagyó Sándor.

Az Aquaeye, amelyről korábban itt írtunk, minden ember formájú alakzatot pontosan kimutat, mesterséges intelligencia tanította az eszközt. A műszer azért is fontos, mert a hazai vizek túlnyomó többsége nem áttetsző, nincs látótávolság. A VMSZ most azon dolgozik, hogy előteremtse a szükséges pénzeszközt a vásárláshoz. Nem a lakosságot és a cégeket szeretnék terhelni ezzel, első körben a pályázati lehetőségeket vizsgálják. Egy darab Aquaeye nettó ára 2,5-3 millió forint.

A Keszthelyi TV híradása itt megtekinthető.