A hétvégén ellepik a veterán járművek a vizet és a szárazföldet egyaránt

Augusztus 17-én Balatonkenesén rendezik meg immáron huszonegyedik alkalommal a Tabu Kupa Bujtor István Emlékversenyt. Az esemény idén is a színésznek állít emléket. A klasszikus hajók összecsapását egy különleges prológ előzi meg pénteken, melyen különleges és ritka veterán autók vonulnak fel Balatonfüred – Tihany – Dörgicse – Balatonkenese útvonalon. Az esemény nyitányaként ismét megkoszorúzzák Bujtor István szobrát a balatonfüredi Vitorlás téren. 

Fotó: Tabu Team

Huszonegy évvel ezelőtt rendezték meg az első Tabu Kupát, melynek célja nem volt kevesebb, minthogy bemutassa a nagyközönségnek a Balaton klasszikus hajóit és versenyt biztosítson legénységüknek – mondta el a hirbalaton.hu érdeklődésére dr. Kollár Lajos a Tabu 40-es cirkáló tulajdonosa, a rendezvény alapítója.  A Magyar Vitorlás Szövetség elnöke felidézte: négy évvel ezelőtt kereste meg Bujtor István felesége Bujtor Judit azzal a kéréssel, hogy szeretne a színész emlékére vitorlásversenyt rendezni. Rögtön felajánlotta, hogy a Tabu Kupa – ami amúgy is old timer hajók versenye – legyen egyben Bujtor István Emlékverseny is- tette hozzá.

dr. Kollár Lajos elmondta: az esemény prológjaként különleges veteránautós felvonulást rendeznek pénteken, melynek keretében délelőtt ellátogatnak Balatonfüredre, ahol megkoszorúzzák Bujtor István színész szobrát. Az old timer autós karaván a megemlékezés után Tihanyba érkezik Tósoki Imre polgármester meghívására – aki maga is a veterán járművek szerelmese- majd Dörgicsére tartanak Káli Géza professzor magánmúzeumához. Visszafelé úton a közönség a veterán csodákat megtekintheti Alsóörsön a Sirály téren, majd Balatonkenesére futnak be a kocsik, melyeket a parkban állítanak ki.

Szombaton 10:00-kor rajtol maga a Tabu Kupa Bujtor István Emlékverseny a Balatonkenese előtti vízterületről. A hajók Balatonkenese – Balatonalmádi – Balatonkenese – Balatonaliga – Balatonkenese útvonalon haladnak majd  annak érdekében, hogy az érdeklődők folyamatosan láthassák a klasszikus hajók versenyét. Kollár Lajos kitért arra is: két nézőhajó is a látogatók rendelkezésére áll majd.

A Magyar Vitorlás Szövetség elnöke szerint a várható létszám lényegesen magasabb lesz, mint az előző években, ugyanis a 30-as cirkálók egy külön túrafutama is maga a Tabu Kupa.

Az idei esztendőben felajánlottak a szervezők egy vándordíjat, melyet az a hajó legénysége vihet haza egy évre, amelyik abszolút kategóriában győzedelmeskedik – fejtette ki a hirbalaton.hu-nak Kollár Lajos.