A hét végéig összesen negyvenezer regisztrált idős embert tudnak beoltani (kormany.hu)

A hét végéig összesen negyvenezer regisztrált idős embert tudnak beoltani a Pfizer és a Moderna vakcinákkal az oltópontokon, illetve a háziorvosoknál. Az oltópontokon optimális esetben 30 ezer idős embert oltása történhet meg, részben a kedden érkezett Pfizer vakcinával –  György Istvánnak, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkárának a tájékoztatása szerint, amit a kormany.hu közölt.

 

Ezen felül a vasárnap érkezett 10 ezer 800 adag Moderna-vakcinát is elosztják a háziorvosok között.

– Sajnos ebből nem jut most minden háziorvosnak, csak a legnagyobb 1080 praxisnak tudunk adni 1-1 ampulla vakcinát, amelyből 10 embert lehet beoltani. Optimális esetben tehát több mint 10 ezer regisztrált idős embert fognak beoltani maguk a háziorvosok a hét második felében. Szeretnénk megnyugtatni azokat az időseket, akik regisztráltak védőoltásra, de ezen a héten még nem hívja őket a háziorvos, hogy mindenkire sor kerül majd – mondta az államtitkár.

Az egészségügyi dolgozók intenzív oltása 1 hónap után lezárult, elsöprő többségük beoltatta már magát. Aki ezután szeretné, természetesen továbbra is megteheti, a kórházi oltóponton kell ezután is bejelentkeznie.

A második célcsoport oltásán is túl vannak. Az oltó csapatok 4 napon át megállás nélkül dolgoztak az idősotthonokban, szociális intézményekben. Eddig összesen 82 ezer gondozott és szociális dolgozó élt az oltás lehetőségével.

– Ez nagyon fontos állomás a védekezésben, mert azt jelenti, hogy a járványnak leginkább kitett idős közösségekben hamarosan kialakul a védettség. Aki eddig nem kérte az oltást, de meggondolja magát, természetesen ezután is kérheti, az idősotthonok vezetése továbbra is gyűjteni fogja az igényeket – közölte az államtitkár.