A hazai éttermeket is fenyegeti a külföldi nyitás (vg.hu)

 

A terasznyitás az eufórián túl negatív folyamatokra is rávilágított. A még zárva tartó egységek dolgozóira gyakorlatilag licitálnak az újrainduló üzletek, de a munkaerő megtartását leginkább a külföldi vendéglátás restartja fenyegeti. A munkaerő agresszív átcsábítása etikátlan helyzeteket szülhet – írja a vg.hu.

Az extra fizetést ajánló munkáltatók listázása vagy az órabérek időszakos egységesítése – egyebek mellett ezek a javaslatok is megfogalmazódtak a napokban több vendéglátóipari tulajdonos részéről. Ezeket azért szorgalmazzák, mert a terasszal rendelkező egységek kinyitásával az újrainduló helyek ráígérnek a még kényszerűségből zárva tartó vendéglők dolgozóinak bérére, elszipkázva az egyébként is szűkösen elérhető munkaerőt.

Ez a gyakorlat ráadásul sok esetben olyan szereplőket sújt, amelyek az elmúlt bő egy év alatt az összességében már mintegy nyolc hónapig tartó leállás ellenére is megtartották az állományukat, vállalva ennek anyagi terheit a bevételmentes időszakban.

A munkaerő agresszív átcsábítása éppen közvetlenül a nyitás előtt okoz számukra újabb nehézséget,miközben azoknak, akik a pandémia elején elbocsátották az alkalmazottaikat, most van forrásuk arra, hogy magasabb jövedelemért építsék fel a stábjukat.

A jelenség kétségkívül etikátlan, főleg a dolgozók részéről, de a szabályozása már csak azért sem lehetséges, mert sértené a szabad versenyt – reagált a Világgazdaságnak a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke, Kovács László. Szerinte a munkaerőhiány már a járvány előtt is visszás helyzeteket teremtett, de a piaci törvény úgy szól, hogy a szükség nagy úr.