A harcsa lehet az új ponty (Keszthelyi TV)

Egyre népszerűbb a harcsa hazánkban. Bár még mindig a ponty vezeti a listát a halfogyasztás terén, sokan keresik a szálkamentes, fehér húsú halakat, így a szürkeharcsát is. A keszthelyi Georgikon Kar hallaborjában évek óta dolgoznak azon, hogy kifejlesszenek, egy olyan termelési technológiát, amelynek köszönhetően Magyarország a harcsatenyésztés központja lehet.

A szürkeharcsa termeléstechnológiájának a fejlesztése és a fajta nemesítése a célja a Pannon Egyetem Georgikon Kar hallaborjában jelenleg futó kutatásnak. A projekt egyik pillére egy olyan genetikai szelekciós munka, amelynek köszönhetően a szakemberek kiválaszthatják azokat a szülőpárokat, amelyek a legéletképesebb utódokat hozzák a világra.

Kilenc éve foglalkoznak az egyetemen Bercsényi Miklós professzor kezdeményezésére és vezetésével a harcsával, lesőharcsával. Azt szeretnénk elérni, hogy a magyar halászati, haltermelési ágazat előremutató módon fejlődjön, és egy európai színvonalú, volumenű harcsatermelést tudjanak elérni.- mondta Dr. Havasi Máté, a Pannon Egyetem Georgikon Karának tudományos főmunkatársa.

A projektnek több pillére is van. Ilyen például a takarmányfejlesztés és a különféle technológiai elemek fejlesztése, de kutatásokat folytatnak a halegészségügy terén is. Jelenleg egy genetikai szelekciós munka folyik a laborban, amely egészen egyedülálló, hiszen korábban még nem kísérleteztek sehol a szürkeharcsa nemesítésével.

„Ez lényegében arról szól, hogy a különböző vadpopulációból származó szülőpárok közül ki kell szelektáljuk genetikai módszerekkel azokat, amelyeknek az utódai gyorsabban nőnek és nagyobbra nőnek. Ez a fajtanemesítés alapja lesz. Tehát lényegében ez a célja a kutatásunknak, hogy egy módszertan fejlesztése, amivel ezek a szülők, szülőpárok kiszűrhetők.” – tájékoztatott Dr. Szabolcsi Zoltán, a Pannon Egyetem Georgikon Karának tudományos főmunkatársa.

A kutatás végső célja, hogy a hazai harcsatermelést a jövőben stabilabb alapokra helyezze. Ez azt jelenti, hogy ez a típusú hal nagyobb mennyiségben lesz elérhető a termelők számára is így a fogyasztók könnyebben és várhatóan olcsóbban juthatnak hozzá ehhez a szálkamentes, fehér húsú halfajtához.