A halőr kétszer csenget (balatonihal.hu)

Egy hónapon belül kétszer bukott le a halőri ellenőrzés során Balatonmáriafürdőn egy helyi férfi. A júliusi, kilencbotos bravúr után immár második alkalommal sem kellett félnie a horgászengedélye bevonásától, azzal ugyanis eredetileg sem rendelkezett – írja honlapján a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. halőrei igazoltatták a 43 éves férfit, miután kilenc fenekező bottal igyekezett optimalizálni fogási esélyeit nyár közepén. Tisztességes horgász azt gondolhatja, hogy a helyzetet nem igen lehetett tovább súlyosbítani, ám a férfinak mégis sikerült azzal, hogy a felcsalizott horgászbotok közül kettő behúzásra alkalmas módon várta az óvatlan uszonyosokat. A halőri látogatásnak valószínűleg csak a horogra akadt két ponty örült, mindkettő visszanyerte ugyanis szabadságát, a lefülelt szabályszegőt pedig feljelentették. A szabálysértés halvédelmi bírság kiszabásával zárult.

A haltolvajt a büntetés nem tántorította el az újabb kalandtól – augusztusban újra szerencsét próbált. Bár ezúttal „szerényebben” mindössze hat bottal szeretett volna halat fogni, Fortuna mégis inkább a halőrök mellé szegődött. Az ismétlődő szabályszegés elkövetőjével szemben a halgazdálkodási hatóság a törvény szigorával lép fel, a kiszabandó büntetés mértékétől függetlenül valószínűleg a halgazdálkodási cég is eltiltja majd a területi jegy váltásától.

A Balatoni Horgászrend úgy fogalmaz, hogy amennyiben a horgász a kirívónak minősített cselekmények közül (ilyen a megengedettnél jelentősen több készség használata) egyszeri elkövetés és büntetés után újra elköveti bármelyiket, második alkalommal az eltiltás az eredeti szankció duplájára emelkedik.