A halfogyasztást népszerűsítik több hazai, köztük balatoni fesztiválokon (mti)

A budapesti Sziget Fesztivál látogatóit nem csak a megszokott módon készített halételekkel, például pástétommal, ponty- és harcsafalatokkal várják. A halételeket népszerűsítő Kapj rá! kampány következő állomása Fonyódon lesz a Harcsafesztiválon augusztus 24-25-én, majd egy szegedi kitérőt követően Balatongyörökön kóstoltatnak az érdeklődők a Györöki Szüret és Halfőző Fesztiválon szeptember 1-jén.

Mintegy 1,5 milliárd forintról születtek támogatói döntések az uniós költségvetésből finanszírozott Magyar halgazdálkodási operatív programban (Mahop) augusztusig, a nyár végéig további 1,5 milliárd forintról dönthetnek, ami hozzájárul a halágazat fejlesztési elképzeléseinek megvalósításához – mondta Kis Miklós Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) vidékfejlesztésért felelős államtitkára kedden Budapesten, a Sziget fesztiválon tartott sajtótájékoztatón.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy az uniós költségvetésből finanszírozott támogatásból a programban Magyarország számára a halgazdálkodás fejlesztésére több mint 16 milliárd forint áll rendelkezésre. A pénzből a 2007 és 2013 között a Halászati operatív program által megteremtett termelői bázisokat, a halgazdálkodási kis- és középvállalkozásokat fejlesztik, a hagyományos tógazdasági haltermelés versenyképességét növelik, valamint a halételek fogyasztását népszerűsítik. Ez utóbbinak része a Sziget fesztiválon megjelenő Kapj rá! kampánysorozat is – tette hozzá.

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a nyári Kapj rá! roadshow egyik fontos állomása a Sziget fesztivál, mivel az ilyen és az ehhez hasonló rendezvényeken a fogyasztók nemcsak megismerhetik, hanem meg is kóstolhatják a halakat. Az érdeklődők a kóstoló falatok mellett ismeretterjesztő kiadványokból is tájékozódhatnak, amelyek többek között praktikus tanácsokat adnak a halkészítésről és feldolgozásról. Rámutatott, hogy az egy főre jutó halfogyasztás Magyarországon már közelít a 6 kilogrammhoz, ugyanakkor az uniós átlagfogyasztás 20 kilogramm felett van.

Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szervezet (Ma-hal) szóvivője közölte, hogy halágazat éves árbevétele 12,5-13,5 milliárd forint közötti. Az étkezési haltermelés Magyarországon évente 12-14 ezer tonna, az intenzív telepeken 3500-4000 tonna közötti. A tógazdasági termelés 80-83 százalékát a ponty teszi ki, ezzel szemben az intenzív telepek 90 százaléka afrikai harcsa.

A helyszínen kiadott sajtóközlemény szerint a Kapj rá! kampány a Mahop programban valósul meg 2023-ig az AMC és a Ma-hal együttműködésével.

A nyár folyamán még számos rendezvényen kereshetik fel a „Kapj rá!” faházát az érdeklődők. A „Kapj rá!” roadshow további állomásai:

1. Fonyódi Harcsafesztivál, Fonyód, 2018.08.24-25.

2. Szegedi Nemzetközi Tiszai Halfesztivál, Szeged, 2018.08.31-09.02.

3. Györöki Szüret és Halfőző Fesztivál, Balatongyörök, 2018.09.01.

4. MA-HAL 44. Országos Halfőző Verseny, Tiszafüred, 2018.09.01.

További információ a „Kapj rá!” kampányról és a halételekről a www.kapjra.hu weboldalon és a projekt közösségi oldalán érhető el.