A hajómatuzsálem partra vetve is összeköti a Balaton északi és déli partját (sonline.hu)

Annak idején még Révfülöp és Balatonboglár között szelte a habokat a Balaton csavargőzös, ma már a balatonboglári parton áll.  A 145 éves hajómatuzsálem múzeumként üzemelve köti össze sajátosan a két települést, és a jövőjével kapcsolatban további terveket szőnek – derült ki a hétvégi szezonnyitón.

 

Az öreg csavargőzöst Balatonboglár önkormányzata egy uniós forrás segítségével újította fel öt éve. “Gyakorlatilag romjaiból épült újjá” – mondta Mészáros Miklós polgármester a szezonnyitón. A város szeretné ha Balatonboglár ikonjává válna a hajó.
A déli parti város Révfülöppel ápolt kapcsolatát is új szintre emelnék – hangzott el a megnyitó ünnepségen.

A két település közösen ápolja a múlt emlékeit. – Lassan szinte a sajátunknak tekintjük a csavargőzöst – fogalmazott Kondor Géza, Révfülöp polgármestere a szezonnyitón. – Ennek egy szárazföldi bázisát vagyis a Csavargőzös múzeumot hoztuk létre a másik oldalon, Révfülöpön. Ehhez lényegében mi csak a helységet adjuk. Azt tartalommal a Balatoni Hajós Kultúráért Egyesület elnöke, Kopasz Árpád és csapata tölti meg. Ez a szervezet üzemelteti a csavargőzöst is.

– Előbb-utóbb egy úszómúzeumként kellene újra vízre kerülnie ennek a hajónak – mondta sejtelmesen Kondor Géza. Hozzátette: szerinte ez néhány éven belül be is következhet. Kopasz Árpád, mint üzemeltető úgy látja, elvileg lehetséges, a gyakorlatban azonban teljesen újjá kellene építeni a hajót, ahhoz hogy délelőtt Révfülöpön, délután pedig Balatonbogláron várja a látogatókat. A Balatoni Hajós Kultúráért Egyesület elnöke hozzátette: a településvezető elképzelése akkor valósulhatna meg, ha egy a 145 éves hajó matuzsálem replikáját fel tudnák építeni. Addig is új kiállításokkal és még több foglalkozással várja a Csavargőzös a Balatonboglárra érkezőket a szezonban reggel 9 és este 9 óra között.