A háború egy szelete – vándorkiállítás Keszthelyen (zaol.hu)

Gulyáságyú és rohamsisak: a Nagy Háború gyomornézetben – e címet viseli a Balatoni Múzeum szombaton megnyílt tárlata, mely a magyar hadsereg és a lakosság háborús élelmezését mutatja be.

Tejfogyasztás korlátozása, húsok, zöldségek, hadikávé legmagasabb árainak hivatalos megállapítása, liszt-és kenyérjegyek használatának szabályozása, húsvéti tojás festésének eltiltása – ilyen hirdetményekkel is találkozhat a látogató a tárgyi emlékek mellett a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, valamint a Hadtörténeti Intézet és Múzeum összefogásával létrejött vándorkiállításon.

A tárlat a háború egy szeletét mutatja be – így fogalmazott dr. Kovács Vilmos, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka megnyitóbeszédében a Muravidéki Nótázók katonadalcsokra, majd Havasi Bálint, a Balatoni Múzeum igazgatójának köszöntője után. Az ezredes emlékeztetett: ha a háborúról beszélünk, akkor nem csak a katonákról kell beszélnünk, hanem arról is, hogy a hátország sem volt optimális helyzetben, hiszen elvitték a férfiakat. Így nem csak a katonák, hanem az itthon maradottak ellátása is problémákat okozott.

– Nem is gondolnánk, miből kellett a háziasszonyoknak fenntartani a családot, milyen áremelkedések voltak, milyen pótanyagokat kellett használni. A lisztet nem csak a fronton keverték a háború első-második évétől, hanem a hátországban is: és nem egy másik liszttel, hanem fűrészporral – mondott példát dr. Kovács Vilmos, aki arról is szólt, hogy 1918-ban már napi gond volt a katonák ellátása, a hátországnak erre nem volt kapacitása.

–Gondoljunk erre az időszakra és vonjuk le ebből a tanulságot. Ezt mindenkinek meg kell tennie- így ajánlotta a parancsnok a látogatóknak a június 6-ig nyitva tartó tárlatot, írta a zaol.hu.

Fotó: zaol.hu (Keszey Ágnes / Zalai Hírlap)