A gyermekmentők már a Balatonnál vannak (magyarnemzet.hu)

Tizenegy orvos és nyolc mentőtechnikus vállalt nyári munkát a déli-parti bázison – írja a magyarnemzet.hu.

A balatoni gyerektáborokba csak jövő szerdán érkezik meg az első turnus, a Magyar Gyermekmentő Alapítvány (MGYA) első stábja viszont már a múlt hétvégén elfoglalta helyét a balatonlellei Napfény Strand és Élményfürdő mellett kialakított nyári bázisán. – Most még itt húzzuk meg magunkat, mert a közel ötvenmillió forintból épülő új balatonlellei állomásunk, ahol majd a vizsgálóhelyiségen kívül korszerű apartmanszobák is rendelkezésünkre állnak, még nem készült el – árulta el a lapnak Gesztes Éva aneszteziológus főorvos, az MGYA szakmai vezetője.

– Van viszont egy új, a felszereltségével együtt több tízmillió forintra taksálható autónk, amelyben minden modern eszköz, minilaboratóriumi kellék rendelkezésre áll a sikeres betegellátáshoz – tette hozzá a doktornő.

A lellei mentőbázis a 104-es számról kapja a riasztást, rádiós kapcsolatban állnak a kaposvári irányítási csoporttal, és ha indokolt, a gyermekmentői feladatokon túl a felnőtt betegellátásba is bekapcsolódnak. – Időnként, a nyáron kiváltképp nagy forgalmú M7-es autópályán történő balesetekhez is riasztanak bennünket, és mert a mentőorvosi személykocsival (ismertebb nevén a MOK) kiválóan lehet manőverezni, előfordul, hogy megelőzzük a fekvőbeteg-szállításra érkező rohammentőt – részletezte a nyári kihívásokat az orvos.

A Magyar Nemzet kérdésére, hogy milyen panaszokkal fordulnak a Balatonnál nyaraló gyerekek hozzátartozói vagy a gyerektábor-vezetők a lellei bázishoz, Gesztes Éva azt válaszolta: leggyakoribbak az allergiás panaszok, és sokszor hívják őket vízben vagy vízparton történő sérüléses esetekhez is.

– Tavaly nyáron 250 riasztást kaptunk, és többször is végeztünk sikeres újraélesztést – jegyezte meg a doktornő.