A golyóstolltól az automata sebességváltóig – Bíró László szellemi hagyatékát bemutató kiállítás nyílik Balatonfüreden (balatonfured.hu)

A világhíres, ám hazánkban méltatlanul keveset emlegetett feltaláló, Bíró László szellemi hagyatékát bemutató kiállítás nyílik Balatonfüreden. Bíró László nevét Dél-Amerikát leszámítva szinte alig ismerik a világon, holott generációk nőttek-nőnek fel úgy, hogy használják a találmányait. A Kisfaludy Galériában nyíló kiállítás az innovatív lángelme életművébe ad betekintést – olvasható a Balatonfüred hivatalos honlapján.

Rácz Sándor, a kiállítás szellemi atyja és létrehozója először a milánói expó magyar pavilonjában mutatta be a tárlatot, amely aztán az Országos Széchenyi Könyvtárban kapott helyet. Bíró neve nem épült be a köztudatba úgy, mint Rubik Ernőé vagy Neumann Jánosé, holott találmányaival rendkívül sokat tett az emberiségért, a golyóstoll például jelentős változást hozott az írásos kultúránkba – írja a balatonfured.hu.

Bíró László (1899-1985) eredetileg újságíró volt, de szerteágazó érdeklődése révén foglalkoztatta a festészet és a szobrászat is. A golyóstoll mellett több mint húsz találmányt jegyez, melyek közül az első igazán sikeres  egy mosógép volt, amely a tűzhely energiáját használta fel, s mely népszerű háztartási cikké vált a harmincas években. Ezzel egyidejűleg készítette el az első automata sebességváltót, amelyet a General Motors-nak adott el. Nevéhez fűződik az az elektromágneses továbbító berendezés is, amit a nagy sebességű japán szupervasútnál kezdtek használni feltalálása után ötven évvel.

Szeretett írni, tulajdonképpen ennek köszönheti leghíresebb találmányát. Egy Pelikán töltőtollat használt, ami pont akkor hagyta cserben, amikor legnagyobb szüksége lett volna rá. Ekkor kezdett gondolkodni azon, hogy az újságok rotációs eljárással történő nyomtatásához hasonló, pacamentes megoldást találjon a kézírásra. A golyóstollat először Magyarországon szabadalmaztatták 1938-ban, gyártását azonban Argentínában kezdték el.

A golyóstolltól az automata sebességváltóig – Bíró László szellemi hagyatéka című kiállítás február 18. és március 12. között látható a Kisfaludy Galériában Balatonfüreden.

(15:10)