A futballpálya jövőjéről tartottak lakossági fórumot Balatonalmádiban (veol.hu)

A balatonalmádi önkormányzat megtartaná a sportpálya területét, ahol a település számára bevételt termelő hasznosítást szeretnének – hangzott el a jelenlegi futballpálya jövőjéről tartott lakossági fórumon. A rendszeresen víz alá kerülő, ezért az év nagyobb részében sportolásra alkalmatlan Balaton-közeli futballpálya helyett új sportlétesítmény épül 2020 végéig a lozsántai településrészen.

Ács Attila, a Balatonalmádi Sport Egyesület elnöke bevezetőjében ismertette a tervezett fejlesztést, és kiemelte, az új sportlétesítmény a város büszkesége lesz. A városgondnokság melletti területen egy élő és egy műfüves sportpálya épül meg öltözővel az állam közel 700 millió forintos támogatásával 2020 második feléig.

Keszey János polgármester elmondta, a fórumot azért hívták össze, mert rövidesen döntenie kell a városnak, hogy a jelenlegi futballpálya helyét hogyan hasznosítsák. Úgy vélte, a döntés hosszú időre befolyásolhatja a település jövőjét. Kiemelte, szeretnék önkormányzati tulajdonban tartani a területet. A közösségi médiá­ban megjelent találgatásokra reagálva leszögezte, nem azért kapták a támogatást, mert „valaki kinézte a területet”, és mert már el lenne döntve, ki veszi meg az ingatlant.

Ács Attila az új létesítményről beszélt, Keszey János a sportpálya hasznosításával kapcsolatos kérdésekre válaszolt Fotó: Balogh Ákos/Napló
A polgármester elmondta, egy fenntartható fejlesztést, például idegenforgalmi beruházást el tudnának képzelni a területen, ez azonban nem önkormányzati feladat, tehát vállalkozói tőkebevonásra lehet szükség. Kiemelte, a vízpartot nem szeretné senki elvenni a lakosoktól, tehát bármilyen fejlesztés lesz, a négyméteres partszakaszként ismert terület nyitott marad, sőt, akár a fejlesztés révén befolyt plusz­bevételből sétánnyá alakítanák.

A fórumon elhangzott, a képviselő-testület néhány éve elfogadott egy tanulmánytervet a focipálya területének rehabilitációjára, az elképzelések között akkor mélygarázs, kikötő és lakópark is szerepelt. Keszey János elmondta, az akkori terv nem kötelezi semmire az önkormányzatot, csak kereteket ad, főként, hogy a Balaton melletti területek fejlesztési lehetőségeit meghatározó vízpart-rehabilitációs tervet nem módosították.

Elhangzott, a Városunkért Közösen Egyesület a közelmúltban felmérést készített a sportpálya területének hasznosításáról. A kérdőívre válaszolók közül szinte mindenki azt szeretné, hogy a város tulajdonában maradjon a terület. Többségük a legfontosabbnak azt tartotta, hogy a Balaton-parthoz való szabad hozzáférés megmaradjon, emellett szabadidős lehetőségeket nyújtó szolgáltatások, valamint vendéglátóipari egységek is megjelenjenek az ingatlanon – olvasható a szervezet összegzésében – írja a veol.hu.