A friss szakértői vélemények nem ellenzik a siófoki obszervatórium melletti építkezést

A siófoki meteorológiai mérőállomás szomszédságában felépíteni tervezett ötszintes társasház miatti tiltakozások nyomán korábban egyeztetéseket folytatott a térség országgyűlési képviselője Witzmann Mihály, akit a mai napon megkezdett építkezés miatt megkeresett a hirbalaton.hu. A képviselő elmondta, hogy a Miniszterelnökség tájékoztatása szerint a vitatott kérdésekről két szakértő cég is olyan szakvéleményt készített a közelmúltban, miszerint a tervezett építmény nem veszélyezteti az obszervatórium méréseinek pontosságát.

 

A politikus kiemelte, hogy a magánterületen tervezett építkezés még a korábbi, 2006-ban elfogadott területrendezési törvény szabályozásai alapján kaphatott építési engedélyt. Az állam 2018-ban egyértelműen állást foglalt a Balaton-parti beépítésekkel kapcsolatban, amikor a szocialisták által korábban elfogadott területrendezési törvényen jelentősen szigorított. A törvénymódosításnak azonban nincsen visszamenő hatálya, így erre az ügyre az új törvény már nem lehetett hatással. A beruházás megakadályozására azonban még így is volt lehetőség, a polgármesteri hatáskörbe tartozó településképi véleményezési eljárás révén. Az eljárást ugyan két alkalommal is lefolytatták, de Siófok polgármestere, Lengyel Róbert mindkét alkalommal támogatta a magánerős építkezést – summázta Witzmann Mihály.

Az aggályok arról szóltak, hogy az obszervatórium közelében megépíteni szándékozott építmény esetleg veszélyeztetheti a balatoni viharjelzésben és a klímaváltozás nyomon követésében is fontos szerepet betöltő obszervatórium méréseinek pontosságát. Tisztázni kellett, hogy szükség van-e állami beavatkozásra.

„Legutóbbi érdeklődésemre a Miniszterelnökség azt a tájékoztatást adta, hogy a közelmúltban két, a Vituki Hungary Kft. és a Környezet Műszertechnika Kft. által elkészített szakvélemény is született. Mindkettő arra a megállapításra jutott, hogy a felépítendő ház nem befolyásolja az obszervatórium melletti áramlási viszonyokat, sem a meglévő eszközök mérési eredményeit” – mondta Witzmann Mihály.

 

A meteorológus szaktekintély álláspontja az építkezésről itt olvasható.