A főszezon utáni foglalkoztatás lehetőségeiről tanácskoztak Keszthelyen (tvkeszthely.hu)

A térség turisztikai termékfejlesztésének szezon utáni foglalkoztatás bővítő hatásához kapcsolódóan szerveztek workshopot Keszthelyen. Az Innovatív foglalkoztatási együttműködés a keszthelyi és zalaszentgróti járásokban című projekt keretében tartott rendezvényen a Kelet-Zalai Foglalkoztatási Paktum intézkedéseinek eredményeit is összegezték. A szakmai tanácskozáson munkáltatók és támogatók, valamint munkavállalók is részt vettek.

A 2021-ig tartó Kelet-Zalai Foglalkoztatási Paktum workshop megnyitóján a megjelenteket köszöntötte a konzorciumvezető Keszthely képviseletében Nagy Bálint alpolgármester, aki egyben az irányító csoport elnöke is. Nagy Bálint kiemelte, hogy foglalkoztatás növelése, a munkaerőpiac fejlesztése a térségben nagyon fontos. Ezért is jelölték meg a térségi szemléletű projekt első tanácskozásának irányvonalául a Keszthely és térségének legmeghatározóbb munkaerő piaci kérdését a turisztikát, annak hatásait, problémáit és fejleszthetőségét. Keszthelyen és környékén az idegenforgalmi szezonban szállodákban, szálláshelyeken, vendéglátó ipari egységeknél könnyen el tudnak helyezkedni a munkavállalók. A nyár, az idény jellegű munka azonban nem biztosít folyamatos kereseti lehetőséget.

“Amikor lemegy a szezon és a mostani időszak, szeptember vége október elején vagyunk, akkor viszonylag sokan vannak akik más munkát keresnek, nem tudnak a turisztikában elhelyezkedni úgy, ahogy a szezonban dolgoztak volna és azt próbáljuk, és az iroda is azt próbálja elősegíteni, hogy ezeknek az embereknek tudjon olyan munkahelyeket találni, akár szezonálisan, amíg a következő főszezon el nem indul. Akár egész évben amit a térségben a munkaadók fel tudnak szívni munkaerőt.”- emelte ki a csoport elnöke.

A munkaerő piaci programot irányító iroda június 1-én kezdte meg működését és a Keszthely valamint Zalaszentgrót járás területén élő, elhelyezkedni kívánó munkavállalóknak nyújt segítséget széleskörű és hatékony partnerekkel.

“Nagyon fontos dolog, hogy konzorciumi partnerünk a Zala Megyei Kormányhivatal, amelynek nagy rálátása van a témára és aki a képzésekben bevonást, a vállalkozóvá válást illetve a bérköltség támogatásokat biztosítja. A keszthelyi Paktum Iroda a munkaerő piaci tanácsadásokkal foglakozik ill. biztosítja a különböző rendezvényeket.”- adott tájékoztatást Vozár Péterné irodavezető.

A workshopon megtudhatták a résztvevők azt is, hogy Zala megyében is alacsonynak mondható, de a Keszthelyi járásban az országos átlag alatt van az álláskeresők száma. Keszthelyen és környékén, a munkanélküliek között az ötven év felettiek és az alacsony iskolai végzettségűek aránya magas. Foglalkoztathatóságuk javítása, elhelyezkedésük elősegítése is fontos feladat- hangzott el a tanácskozáson.

A Keszthelyi TV képes beszámolója itt megtekinthető.