A Föld napja: egyedülálló kérdőíves kutatást indított a Pannon Egyetem (Magyar Nemzet)

A veszprémi Pannon Egyetem az idei évi Föld napja alkalmából egy nemzetközileg is egyedülálló anonim, online 16 kérdésből álló kérdőíves kutatást indít, amely a válaszadók éghajlatváltozással kapcsolatos természettudományos tudását és attitűdjét egyaránt vizsgálja – derül ki az Éghajlatváltozás Nemzeti Laboratórium közleményéből.

A klímaváltozás globális kérdés, mellyel kapcsolatos tudományos kutatásokat a világ vezető egyetemei végzik világszerte. Idehaza a veszprémi Pannon Egyetem nyerte el az Éghajlatváltozási Multidiszciplináris Nemzeti Laboratórium pályázatot, melyet a jövő generációk iránt érzett felelősségvállalással és nemzetközileg is jegyzett tudományos felkészültséggel érdemelt ki.  Ennek jegyében a 2021. évi Föld napja alkalmából a Pannon Egyetem az egész Kárpát-medencére és világszerte élő magyarok körében kiterjedő anonim, online kérdőívet tesz közzé, amelyet bárki kitölthet, aki válaszaival hozzá kíván járulni a nemzetközileg is egyedülálló, tudást és attitűdöt is vizsgáló tudományos kutatási projekt sikerességéhez. A projektben számos természet- és társadalomtudós vesz részt, illetve kiemelt szakmai partner az Ökológiai Kutatóközpont.

Az egyetem kutatói 16 kérdésből álló kvíz alkalmazásával tesztelik a válaszadók klímaváltozással kapcsolatos ismereteit és további kérdések során kíváncsiak az ahhoz fűződő szubjektív érzéseikre, a felelősségről és cselekvés lehetőségeiről alkotott véleményükre is. A vizsgálat nemzetközileg is egyedülálló abban az értelemben, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos természettudományos ismeretek felmérését az attitűd vizsgálatával kapcsolja össze.

A Pannon Egyetem az online kérdőívet minden együttműködő partnere, civil szervezet, egyetem, egyéb szakmai szervezet számára elérhetővé teszi, amely fontosnak tartja saját közössége körében terjeszteni és megosztani azt.

A Pannon Egyetem, az Ökológiai Kutatóközpont és a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet egy online projektnyitó rendezvény keretében ismerteti az NKFIH–872–3/2020 Éghajlatváltozás Multidiszciplináris Nemzeti Laboratórium részleteit – olvasható az Éghajlatváltozás Nemzeti Laboratórium közleményében, melyet a Magyar Nemzet idéz.

A rendezvény időpontja: 2021. április 27. 10.00 – 12.10

A program elérési linkje: ide kattintva érhető el.
A részletes program letölthető: innen.