A felnőttek is megtalálják számításukat a balatoni szakképzésben (sonline.hu)

Villanyszerelők, cukrászok és szakácsok: a Balaton parton is népszerű a szakmatanulás. S nemcsak a tinik, hanem egyre több felnőtt is iskolapadba ül, s a piacképes új végzettség birtokában jócskán bővül az elhelyezkedési lehetőségük. A Siófoki Szakképzési Centrum öt intézményébe több mint 2400 tanuló jár.

Kezd a villanyszerelő képzés fellegvárává válni intézményünk a megyénkben és a balatoni régióban

– mondta a sonline.hu-nak Szamosi Lóránt, a Siófoki Szakképzési Centrum kancellárja. Hozzátette: a felnőttek szakmai oktatása március elsején indul, s már most 17 beiratkozott villanyszerelő jelöltük van. Rajtuk kívül több osztálynyian tanulják ezt a szakmát, s várhatóan a Baross Gábor Technikum és Szakképző Iskolában nappali rendszerű képzésben is elindítjuk ezt a képzést. A felnőtteknél – hasonló létszámmal – még nagyon népszerű most a cukrász és a szakácsképzés, s tervek szerint tavasszal újabb felnőttoktatással bővül a program.

A Siófoki Szakképzési Centrum már az előző esztendőben, országosan is komoly eredményt ért el a tanulólétszám növelésben. Szamosi Lóránt szerint 15 százalékkal sikerült emelni az újonnan belépő diákok számát. Ez az eredmény igen előkelő helyre tette centrumunkat az országos rangsorban  mondta. Kifejtette: teljes mértékben hisz abban, hogy a Balaton mellett nem csak a turizmus-vendéglátás szakmacsoport a meghatározó, s nem kizárólag ezekben a szakmákban lehet vonzó egy balatoni iskola.

Szamosi Lóránt kiemelte, jó eredményt értek el a nappali rendszerű képzésre jelentkezők számának növelésében. A tavalyihoz képest 642-vel több jelentkezést regisztráltak, az összes jelentkezések száma pedig elérte a 2100-at. – A következő években az utóbbi 30-40 év legnagyobb fejlesztését kapják iskoláink. A többi közt okos tantermeket alakítunk ki, 3D-s laborokat fejlesztünk minden iskolában és újabb oktatórobotok beszerzését is tervezzük – mondta.