A digitális közösségépítésről tartottak tematikus napot a közgyűjtemények részére Keszthelyen (zaol.hu)

A közgyűjtemények, a könyvtárak, a kulturális intézmények a kor kihívásainak eleget téve követik a technológiai változásokat, folyamatosan digitalizálják adatbázisukat, emellett a látogatói igényekhez igazodva alakítják szolgáltatásaikat és programjaikat. Ez volt a fő témája a Qulto elnevezésű tematikus napnak, amit kedden tartottak a Balatoni Múzeumban – írja a zaol.hu.

Kulturális turizmus, virtuális kiállítás, digitális történetmesélés és online szolgáltatások. Erről is szó esett azon a szakmai találkozón, amire a környék közgyűjteményeit várták. A rendezvény házigazdája 25 éves közgyűjteményi informatikai, kulturális és tudásmenedzsment-tapasztalattal rendelkezik, s országosan több mint félezer ügyfelének segíti mindennapjait.

– A hétállomásos országos fórumsorozatunk hatodik helyszínén vagyunk – mondta Pancza János, a Monguz Kft. képviselője. – A kiscsoportos interaktív beszélgetések fókuszában a közgyűjteményi adatok újrahasznosítása áll, azaz miként tudjuk azokat hatékonyan felhasználni az oktatás és a kulturális turizmus területén. Úgy gondolom, ezeknek az intézményeknek komoly felelőssége van abban, hogy a rájuk bízott kulturális vagyont ne csak őrizzék, hanem az ahhoz kapcsolódó tudást átadják az utókor számára.

A szakmai találkozó ven­dég­-előadójaként Havasi Bálint, a Göcseji Múzeum igazgatóhelyettese osztotta meg a zalai múzeumok jó gyakorlatait.

– Az utóbbi időben megváltozott a múzeumok és a közösségük kapcsolattartásra. Ennek az új kihívásnak próbál teljes mértékben megfelelni a három zalai közgyűjtemény a különféle fejlesztésekkel, ötletekkel – tájékoztatta lapunkat Havasi Bálint. – A hagyományos programjainkon túl új utakat keresünk. Ilyen például a közösségi régészet a pálos romok feltárásánál vagy a Balatoni Múzeum évtizedes kapcsolata a MŰSZAK művészeti csoporttal. A pandémia ugyancsak változtatásokra sarkallt minket. Megszaporodtak a virtuális ­kezdeményezéseink, létrehoztuk a Zala megye régi képeken és képeslapokon FB-csoportot, a Göcseji Múzeum informatív videocsatornát indított, a Balatoni Mú­zeum Castrum Virtuale online kiállítása a fenékpusztai római erődbe invitál egy kis időutazásra. Túl vagyunk azon az időszakon, hogy a múzeumok megközelíthetetlen elefántcsonttornyok, s túl vagyunk azon is, amikor látványossági központok vagyunk. A helyi közösségek igenis bele szeretnének szólni a működésünkben, jelzik, hogy mire kíváncsiak, s nekünk ezeket a hangokat meg kell hallanunk. Szerencsére nagyon aktív közösségünk van mindhárom zalai közgyűjteményben.