A dartsot népszerűsítették a Georgikonon (tvkeszthely.hu)

Egyetemi Darts Kupát szerveztek a Georgikonon. 9 felsőoktatási intézmény versenyzői érkeztek Keszthelyre. A program célja a sport népszerűsítése. A Campus a jövőben országos bajnokságot is rendez – írja a tvkeszthely.hu.

30 férfi és 6 női versenyző indult el a kupán. A keszthelyi mellett pécsi, egri, győri és 4 fővárosi egyetemről érkeztek a sportolók. Többen közülük darts clubok tagjai. Örömmel vették, hogy az egyetemi sportéletbe is bekerült ez a játék.

„Nagyon örülök neki. Kicsit több embert vártam én, úgy gondoltam, hogy többen szeretik ezt a darts sportot és többen űzik egyetemistaként. De azt is látni kell, hogy szoktam járni országosokra és ott inkább vagy az idősebb korosztály, vagy a nagyon fiatal van. Tehát pont ez a köztes korosztály, az egyetemista az kimaradt, de talán most már ez is így új lendületet kap.” – osztotta meg Pécsi Péter versenyző.

A Georgikon Campuson egy éve gyakorolhatják ezt a sportot a hallgatók. Keszthelyről 10-en neveztek a megmérettetésre. A szervezésben a Darts Szövetség is segített, ők adták a táblákat, tanácsot adtak a helyieknek.

„Úgy gondoltuk, hogy meg kéne próbálni az egyetemistáknak is ezt a sportot bevezetni. Mert egy picikét azt vettük észre, hogy keresik a könnyebb sportokat inkább a megerőltető sportolás helyett az utóbbi időben.” – mondta el Dr. Pintér Ákos a MATE Georgikon Campus Testnevelési és Sportközpont vezetője.

A kupán 501 pontos fordulókat játszottak. A férfiaknak 3-t, a hölgyeknek 2-t kellett megnyerniük a továbbjutáshoz. A szervezők szerint egyre nagyobb a népszerűsége a darts sportnak. Ebben nagy szerepe van annak, hogy sok versenyt közvetítenek a TV-csatornák.

„Azt nem lehet mondani, hogy egy nagy fizikai kihívást igényel, de koncentrációt igen. Számolni kell, finom motorikus mozgások vannak benne. Sokan azt mondják, hogy egy kocsmasport. Igen onnan indult, de aki tudja és próbálta már, látja, hogy egyáltalán nem egyszerű mondjuk 180 pontot elérni 3 dobásból.” – emelte ki  Boldog Zsolt a MATE Testnevelési és Sportintézet igazgatója.

Hagyományteremtő szándékkal valósult meg a program. A szervezők azt tervezik, hogy jövőre az egyetemek közötti magyar bajnokságot rendezik meg. Erre az ország összes felsőoktatási intézményéből várják a hallgatókat.