A Csobánc tetejéről készített lélegzetelállító képeket a havas alpesi hegycsúcsokról egy amatőr fotós (veol.hu)

“Kimondhatatlan látvány tárult elém, amikor kijutottam a ködből napfelkeltekor december 31-én, és egy kiadós hegymászás után a ragyogó fényben megpillantottam a Csobánc tetejéről a sümegi várat, és jobbra mögötte a 163 kilométerre lévő havas Schneeberg hegyet, ami Alsó-Ausztria legmagasabb hegycsúcsa” – idézte fel különleges év végi élményét a veol.hu-nak Vanatka Martin.

Fotó: Vanatka Martin

Szilveszter napján reggel hét órakor már ott voltam a Tapolcai-medencében, a tanúhegyek között, a Csobánc lábánál, ahol sűrű köd fogadott. A mintegy 400 méteres hegy tetejére aztán egy turistaösvényen, kiadós mászással jutottam fel, avatott be a különleges élménybe Vanatka Martin. Majd így beszélt tovább, mászás közben egyszer csak elhagyta a ködréteg tetejét, aztán ragyogó napsütés, makulátlan kék ég fogadta a hegytetőn, ahonnan 360 fokos körpanoráma tárul elé a Balaton- felvidékre, illetve a tanúhegyekre. A látvány gyönyörű volt és lélegzetelállító, ahogy a hófehér ködtengerből szigetként kandikáltak ki a tanúhegyek, és mindez napfelkelte közben történt. Nincsenek rá szavak, milyen szép élőben! – jegyezte meg.

Martin számára ez páratlan meglepetés volt és arra nem számított, hogy a sümegi vár mögött szabad szemmel meglátja az Ausztiában lévő havas Rax hegység jellegzetes fűrészfogas csúcsait és északi szomszédját, az ugyancsak havas Schneeberg hegyet, ami a 2007 méterével Alsó-Ausztria, illetve az Alpok keleti nyúlványának legmagasabb hegycsúcsa. A látvány a fiatalember számára hihetetlen és lenyűgöző élményt jelentett. Több mint négy éve várta, hogy megélhesse ezt a csodálatos pillanatot, amit természetesen le is fotózott. Úgy fogalmazott, a köd miatt ment aznap reggel a Csobáncra, hogy részese legyen a különleges látványnak, illetve megörökítse a ködtengerben úszó tanúhegyeket. Arra viszont nem számított, hogy ennyire tisztán látja majd a havas Alpokat. A felvételt egyszerű géppel készítette, kétszáz milliméteres objektívvel egy állványról, és nem drónnal. A gépet miden túrára, kirándulásra magával viszi, „hogy másnak is része lehessen a páratlan látványokban”. Martinnak ugyanis szenvedélye a túrázás és a fotózás. Felidézte, a mostanihoz hasonló látványban még nem volt része, pedig régóta túrázik. Az szintén emlékezetes marad számára, amikor még régebben szabad szemmel és tiszta időben meglátta a Csobáncról a Mecsek középhegységet.

A teljes cikk itt található.