A Corvinus Gyűjtemény gyöngyszemei – Kiállítás a Kogart tihanyi galériájában (mti)

A budapesti Kempinski Hotel Corvinus szálloda képzőművészeti gyűjteményéből mutat be válogatást a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány (Kogart) tihanyi galériája november 12-ig.

A Corvinus Gyűjtemény gyöngyszemei címmel a kollekció legszebb darabjait, csaknem negyven magyar festményt, grafikát és szobrot állítottak ki, ezeknek mintegy fele kortárs alkotás – mondta az MTI-nek Fertőszögi Péter, a napokban megnyílt kiállítás kurátora.

A Corvinus Gyűjtemény kialakításának kezdete a szálloda 1992-es megépítésével esik egybe, és fejlesztése párhuzamosan zajlik a hotel belsőépítészeti átalakulásával. A Kempinski gyűjtési koncepciója sajátos jellegéből adódóan mérsékelten progresszív: az 1990-es években kezdődő gyűjteményépítés idején több klasszikus, tradicionális alkotás került be, majd az ezredfordulótól erősebb nyitás figyelhető meg a kortárs művészet felé, amely mára a gyűjtemény súlypontját alkotja – idézi fel a kiállítás ajánlója.

Fertőszögi Péter elmondása szerint a tihanyi válogatásba bekerült a 19. századi Ligeti Antal, de olyan 20. század eleji klasszikusok is, mint Márffy Ödön, Czigány Dezső, Ferenczy Valér, Scheiber Hugó vagy Kádár Béla.

A 20. század második feléből a művészettörténész kiemelte mások mellett Amerigo Tot, Csíkszentmihályi Róbert, Farkas Ádám szobrait és Gerzson Pál, Fischer Ernő képeit. “Olyan átfogó keresztmetszetet próbáltunk adni, amely a legfontosabb alkotásokat mutatja be” – fogalmazott.

Fertőszögi Péter hozzátette, hogy az anyagot négy tematikai egységre bontották: Táj; Város és városi látkép; Enteriőr, csendélet, lakás, valamint külön szekció jutott a nonfiguratív munkáknak is.

A magyar képzőművészek alkotásait felvonultató kiállítás a tervek szerint jövőre Berlinben is bemutatkozik majd – árulta el Fertőszögi Péter.